Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Blachard (πρώην ΔΝΤ): Η μείωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη - Η δημοσιονομική ένωση της ΕΕ δεν είναι πανάκεια

Blachard (πρώην ΔΝΤ): Η μείωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη - Η δημοσιονομική ένωση της ΕΕ δεν είναι πανάκεια
Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ έδειξαν ότι η μείωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, με κούρεμα ή επιμήκυνση στην αποπληρωμή του
Η δημοσιονομική ένωση δεν αποτελεί πανάκεια για την Ευρωζώνη ούτε θα καταφέρει ποτέ να επιδιορθώσει τις δυσλειτουργίες της, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στην Βρετανική Telegraph, ο Olivier Blachard.
Μιλώντας για το ελληνικό χρέος, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ τονίζει ότι «οι υπολογισμοί του Ταμείου έδειξαν ότι η μείωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη, είτε μέσω ενός κουρέματος ή μιας επιμήκυνσης στην αποπληρωμή του».
Ο Blachard, όπου κατά την διάρκεια της θητείας του στο ΔΝΤ είχε επικριθεί σημαντικά για τις θέσεις του υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αποκάλυψε ότι «σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν λάβει διαβεβαιώσεις σχετικές με την βιωσιμότητα του χρέους, είναι πιθανό να μην συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης».
Ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο Blachard, είχε ταχθεί δύο φορές δημοσίως, υπέρ της συνολικής μείωσης του ελληνικού χρέους τονίζοντας ότι ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή τη θέση ήταν γιατί «η στάση του ΔΝΤ για την Ελλάδα είχε παρερμηνευτεί».

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του «οι Ευρωπαίοι πιστωτές δείχνουν να αγνοούν τις προτάσεις του Ταμείου για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους σε μια περίοδο τουλάχιστον 40 ετών.
Αντίθετα προκρίνουν την λύση, η ετήσια επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους από πλευράς της Ελλάδας να μην ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ της».
Ο Olivier Blachard, που διετέλεσε 8 χρόνια ως επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, περίοδο που ήρθε αντιμέτωπος με την παγκόσμια
οικονομική κρίση μίλησε στον Telegraph για το ευρώ και την προσπάθεια της ΕΕ να δημιουργήσει ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών και ένα ακόμη πιο πανίσχυρο Κοινοβούλιο, στη θέση του ευρωκοινοβουλίου.
Κατά την εκτίμησή του «η μεταφορά της κυριαρχίας από τα κράτη μέλη στις Βρυξέλες δεν πρόκειται να αποτελέσει πανάκεια για τις ουσιαστικές αδυναμίες του ευρώ».
Οποιοσδήποτε μηχανισμός μεταφοράς κεφαλαίων από οικονομικά αδύναμα έθνη, όπως επιχειρεί να κάνει η Γερμανία, προς μια κεντρική διοίκηση θα καλύψει μόνο τα ουσιαστικά προβλήματα ανταγωνισμού που θα αποτελούν πάντα την πληγή για τα κράτη αυτά» υπογραμμίζει ο Blachard, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο εβδομάδες από το ΔΝΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης