Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Harvard University: H παγίδα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - Μείζον ζητούμενο οι επενδύσεις

Harvard University: H παγίδα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - Μείζον ζητούμενο οι επενδύσεις
Η εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τυπικά οδηγεί στην ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις τους είναι κατά κύριο λόγο αρνητικές
Τη θεωρία, καθώς και τη δυναμική, που κρύβονται πίσω από την έννοια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επιχειρούν, με επίκεντρο την ελληνική κρίση, να περιγράψουν οι οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Harvard.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, μέσω νέας ειδικής ανάλυσής τους, κάθε οικονομικό πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από τους δανειστές της, από την απαρχή της κρίσης, βασίζεται σε μια κεντρική θεωρία:
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εάν εφαρμοστούν συντονισμένα και χωρίς αποκλίσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία οικονομική ανάκαμψη.
Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ παραδέχονται πως η λιτότητα είναι κοστοβόρα σε όρους εισοδήματος και απασχόλησης, ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται πόσο κοστοβόρα ακριβώς μπορεί να είναι.
Την ίδια στιγμή θεωρούν πως η εφαρμογή σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (που τόσο έχουν καθυστερήσει, αλλά και ταυτόχρονα τόσο αναγκαίες είναι) μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Αυτό που οι δανειστές τείνουν να αγνοούν είναι το εξής: Η εφαρμογή συγκεκριμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση σειράς αγορών, τυπικά παράγουν ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις τους είναι κατά κύριο λόγο αρνητικές.
Οι προοπτικές για την Ελλάδα δεν εμφανίζονται τόσο ευοίωνες, καθώς ακόμη κι αν η χώρα κατορθώσει να εφαρμόσει στο ακέραιο τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα περισσότερο από μια ανάπτυξη της τάξης του +1,3% σε ετήσια βάση.
Το ποσοστό όμως αυτό είναι μηδαμινό μπροστά στη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 25% από το 2009 μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Harvard, σαφέστατα και υπάρχει καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα, ώστε η χώρα να κατορθώσει να επιστρέψει ταχύτερα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Πρόκειται για τον δρόμο των επενδύσεων, της προώθησης της καινοτομίας και της τόνωσης των εξαγωγών.
Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται η Ελλάδα είναι η σύσταση ενός θεσμού - μηχανισμού, κοντά στον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, βασική αποστολή του οποίου θα είναι οι απευθείας συνομιλίες με πιθανούς επενδυτές....

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης