Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας έχει να σκοτώσει δύο δράκους - Την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης και την ολιγαρχία

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας έχει να σκοτώσει δύο δράκους - Την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης και την ολιγαρχία
Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ήταν ο πιο δαπανηρός κυβερνητικός ανασχηματισμός στην ιστορία της Ελλάδας
Νέα κριτική αλλά με το γάντι, αυτή τη φορά, ασκεί ο Γιάνης Βαρουφάκης στην νέα κυβέρνηση Τσίπρα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με άρθρο του στο Project Syndicate.
Με το τίτλο «η Ελλάδα χωρίς ψευδαισθήσεις» ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολιάζει καυστικά ότι οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου δεν ήταν τίποτα παραπάνω από «τον πιο δαπανηρό κυβερνητικό ανασχηματισμό στην ιστορία της Ελλάδας».
Όπως αναφέρει, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, σχεδόν οι ίδιοι υπουργοί κατέλαβαν τις ίδιες θέσεις ενώ ίδιο είναι και το «κυβερνητικό ζευγάρι» ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο ωστόσο για παραπλάνηση των Ελλήνων μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου καθώς ενώ ψήφισαν για τη μη εφαρμογή των σκληρών μνημονιακών μέτρων, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται τώρα να εφαρμόσει ένα «νέο μνημόνιο πόνου».
«Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν συμπορεύτηκα μαζί του, ζητήσαμε από τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την αποφασιστικότητά μας να βάλουμε ένα τέλος στο υποτιθέμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που ωθούσε τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε μια μαύρη τρύπα και λειτουργεί ως πρότυπο για τις πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη» τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Η κυβέρνηση που επέστρεψε στην εξουσία στις 20 Σεπτεμβρίου έχει την αντίθετη εντολή: Να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα υποτιθέμενο πρόγραμμα διάσωσης – στη πραγματικά πιο τοξική παραλλαγή του από ποτέ» υπογραμμίζει.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει επίγνωση του ότι η κυβέρνησή του κάνει πατινάζ σε ένα λεπτό στρώμα πάγου, ενός δημοσιονομικού προγράμματος που δεν μπορεί να πετύχει και μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντα που απεχθάνονται οι υπουργοί της κυβέρνησης του».
«Κι όλα αυτά ενώ οι Έλληνες ψηφοφόροι, επέλεξαν τη δική του κυβέρνηση, παρά αυτήν της ΝΔ, για να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα, που στην πλειονότητα τους οι έλληνες απεχθάνονται, την πραγματικότητα ατζέντα λιτότητας που θα δοκιμάσει την υπομονή τους».
Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται στους αγρότες, τους, τις μικρές επιχειρήσεις, τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους κι όλους αυτούς που θα κληθούν περισσότερα από τις περικοπές και τις αυξήσεις των «γελοίων φόρων», λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, αναγνωρίζοντας του μόλις δύο.

Οι δύο επιλογές του Τσίπρα

Την προσπάθεια για την μείωση του ελληνικού χρέους και την υιοθέτηση μιας «παράλληλης» ατζέντας με στόχο τη βελτίωση των χειρότερων επιπτώσεων του προγράμματος της τρόικας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κερδίσει κάποια ελάφρυνση του χρέους» τονίζει ο πρώην υπουργός διερωτώμενος εάν το τρίτο κούρεμα θα μπορούσε να είναι «πιο θεραπευτικό» από τα δύο προηγούμενα (την άνοιξη του 2012, και του Δεκεμβρίου του ίδιος έτους) των οποίων οι οικονομικές και νομικές παράμετροι των οποίων αποδείχθηκαν τοξικές.
Όπως αναφέρει «για να θεραπεύσει την ελληνική οικονομία μια μείωση χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται από μείωση του στόχου για το μεσοπρόθεσμο πλεόνασμα πρωτογενή προϋπολογισμό, από το σημερινό 3,5% του ΑΕΠ σε όχι περισσότερο από 1,5%.
Τίποτα άλλο δεν μπορεί να επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει».
Για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να θεραπεύσει, η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι τόσο σημαντική και ένας μοχλός για την εξάλειψη τα περισσότερα από τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία εγγυώνται απλώς άλλο ένα γύρισμα του κύκλου του χρέους-αποπληθωρισμού.
«Αυτό αφήνει στον Τσίπρα μόνο τη δεύτερη επιλογή του.
Το παράλληλο πρόγραμμα» υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Γιάνης Βαρουφάκης το οποίο χαρακτηρίζει ένα αξιόλογο σχέδιο».
«Για να επιτύχει, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκοτώσει δύο δράκους με τη μία:
Την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και την ανεξάντλητη ολιγαρχία που ξέρει καλά πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό της - μεταξύ άλλων με τη σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών με την τρόικα» καταλήγει ο πρώην υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης