Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Φρένο στα σενάρια επέκτασης του QE της ΕΚΤ μπορεί να βάλει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού

Brown Brothers Harriman: Φρένο στα σενάρια επέκτασης του QE της ΕΚΤ μπορεί να βάλει ο κίνδυνος αποπληθωρισμού
Η ΕΚΤ αγοράζει σε μηνιαία βάση ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ύψους έως 60 δισ. ευρώ, με τη λήξη του προγράμματος να έχει καθοριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2016

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, όπως εκτιμά η Brown Brothers Harriman, μέσω νέας έκθεσής της και αποτιμώντας την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της, είναι πιθανό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε επέκταση του προγράμματος, παρά το γεγονός πως πληθαίνουν οι φωνές και οι εκτιμήσεις περί του αντιθέτου.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η ΕΚΤ αγοράζει σε μηνιαία βάση ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ύψους έως 60 δισ. ευρώ, με τη λήξη του προγράμματος να έχει καθοριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ωστόσο, αυξάνονται οι προσδοκίες πως η ΕΚΤ είτε θα αυξήσει τον όγκο των αγορών ομολόγων, είτε θα παρατείνει το πρόγραμμα και μετά τον Σεπτέμβριο του 2016.
Όμως η Brown Brothers Harriman σπεύδει να υποβαθμίσει τις προσδοκίες αυτές, επισημαίνοντας πως υπάρχει ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να είναι καταλυτικός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με την τελευταία να αναγκάζεται τελικά να μην προχωρήσει σε τροποποιήσεις του QE.
Ποιοις είναι ο παράγοντας αυτός;
Ο κίνδυνος επανεμφάνισης αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης