Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Επενδυτές προσοχή… έρχεται έντονη νευρικότητα στις αγορές – «Κλειδί» η στάση της Fed

tags :
Pimco: Επενδυτές προσοχή… έρχεται έντονη νευρικότητα στις αγορές – «Κλειδί» η στάση της Fed
Tα επιτόκια της Fed παραμένουν αμετάβλητα στο 0% - 0,25% από το 2009, ενώ τελευταία φορά που αυξήθηκαν ήταν το… μακρινό 2006!
Για ευρεία νευρικότητα στις αγορές διεθνώς προειδοποιεί η Pimco, εν όψει της διαφαινόμενης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.
Ειδικότερα, το δεύτερο μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο καθιστά σαφές ότι η προσδοκία αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχει θέσει τις παγκόσμιες αγορές σε ένα σπιράλ έντονων αναταράξεων, με άγνωστη μάλιστα, χρονική διάρκεια και προέκταση.
Το παιχνίδι της αναμονής, εξηγεί η Pimco, έχει επιφέρει σημαντικές διακυμάνσεις στα assets, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στην αγορά των commodities.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο «θύμα» της αναμονής είναι οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες θα υποστούν και τις μεγαλύτερες απώλειες σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων.
Παρ’ όλο που η Fed ακόμη δεν έχει κάνει το μεγάλο βήμα, εντούτοις έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.
Σημειώνεται ότι τα επιτόκια της Fed παραμένουν αμετάβλητα στο 0% - 0,25% από το 2009, ενώ τελευταία φορά που αυξήθηκαν ήταν το… μακρινό 2006!
Το ποσοστό των αναλυτών, οι οποίοι «βλέπουν» την αύξηση τον Δεκέμβριο, περιορίστηκε στο 40% έναντι 60% σε προηγούμενη έρευνα του Bloomberg, η οποία διεξήχθη τον Αύγουστο.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι κατόπιν της αύξησης, το βασικό επιτόκιο της Fed θα διαμορφωθεί στο 0,375%.
«Οι αγορές έχουν θορυβηθεί εν όψει της αύξησης των επιτοκίων, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» υπερθεματίζει η Pimco.
Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για την πραγματική κατάσταση των εταιρειών των αναδυόμενων χωρών κρούει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω νέας έκθεσής του που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αγορές ομολόγων θα πρέπει να προετοιμαστούν για την αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών, όταν η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed, προχωρήσει στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα (0% έως 0,25%) στα οποία τα διατηρεί από το 2006.
Το ΔΝΤ έχει ήδη απευθύνει συστάσεις προς τη Fed να μην βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της και να περιμένει έως το 2016.
Το εν λόγω θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στους κύκλους των τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών, την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ για τα δυσθεώρητα ύψη στα οποία έχει ανέλθει το εταιρικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές, καθώς από τα 4 τρισ. δολ. το 2004 εκτοξεύθηκε σε πάνω από 18 τρισ. δολ. το 2014.

(πρώτη ενημέρωση 30 Σεπτεμβρίου 2015, 00:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης