Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Oι τιμές του πετρελαίου δεν θα ξεπεράσουν τα 65 δολ. το βαρέλι έως το 2018

Business Insider: Oι τιμές του πετρελαίου δεν θα ξεπεράσουν τα 65 δολ. το βαρέλι έως το 2018
Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται επίσης κατά 1,6% στην Ευρώπη και κατά 1,9% στις ΗΠΑ και θα δώσει με τη σειρά της ώθηση στις τιμές που δεν θα υπερβούν, πάντως,  τα 65 δολάρια ως το 2018
Κάθε φορά που οι τιμές του αργού πετρελαίου μοιάζουν να έχουν πιάσει πάτο, ο πάτος κατεβαίνει λίγο πιο χαμηλά, είναι το ευφυολόγημα του Business Insider για να περιγράψει την καθοδική τους πορεία.
Αναφέροντας ότι από το πιο πρόσφατο χαμηλό του στις 24 Αυγούστου, όταν και κατρακύλησε στα 38,22 δολάρια το βαρέλι, έχει επανέλθει περίπου στα 46 δολάρια, αλλά και πάλι η αξία του είναι η μισή από ό,τι ένα χρόνο πριν (93 δολάρια).
Η τιμή του Brent έπεσε επίσης στο ιστορικό χαμηλό των 42,69 δολαρίων τον Αύγουστο και πλέον διαπραγματεύεται στα 48 δολάρια, επίσης περίπου τα μισά από την προηγούμενη χρονιά (100 δολάρια).
Οι τρέχουσες τιμές είναι κυρίως αποτέλεσμα μίας νέας δυναμικής προσφοράς στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
Η πρώτη αλλαγή σε αυτή τη δυναμική έγινε όταν η Σαουδική Αραβία προτίμησε να κυνηγήσει το μερίδιο αγοράς παρά τις τιμές και δεν μείωσε την παραγωγή έτσι ώστε να κρατήσει τις τιμές στα επίπεδα των 100 δολαρίων.
Την ίδια στιγμή οι επενδυτές έχασαν την όρεξή τους για μετοχές αμερικάνικων ενεργειακών εταιριών, καθώς οι τιμές έπεφταν, αλλά συνέχισαν να τις χρηματοδοτούν με συνέπεια να αυξηθεί και η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ από τις αρχές του 2014.
Η συνολική προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε, λοιπόν, κατά 2,1% το 2014, ενώ η παγκόσμια ζήτηση μόνο κατά 1,1%.
Πόσο θα κρατήσει, λοιπόν, αυτή η δυναμική; Λίγο σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ – μέχρι το τέλος του 2016 με βάση τις εκτιμήσεις της Credit Suisse.
Οι αναλυτές της Credit Suisse σε θέματα ενέργειας θεωρούν ότι η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει σταθερές τις εξαγωγές της μέσα στο 2016, ενώ το Ιράν θα προσθέσει 800.000 βαρέλια ημερησίως στην παγκόσμια προσφορά της επόμενης χρονιάς.
Αν οι τιμές αρχίσουν να ανεβαίνουν, αυτό θα συμβεί είτε επειδή οι ΗΠΑ, ή, κάποια άλλη χώρα εκτός ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή.
Οι Αμερικάνοι έχουν ήδη αρχίσει να το κάνουν και οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου μειώθηκαν από 1.600  τον Δεκέμβριο του 2014 σε 644 τον Σεπτέμβριο του 2015.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ήδη μία μείωση στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του 2015, η οποία θα γίνει μεγαλύτερη μέχρι τα μέσα του 2016.
Η Credit Suisse θεωρεί ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν λίγο κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και δεν αναμένεται να πάνε πάνω από τα 65 δολάρια το βαρέλι (τότε θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι η παραγωγή) πριν το 2018.
Ειδικότερα, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Βόρεια Θάλασσα (Βρετανία, Νορβηγία) θα μειώσουν την παραγωγή μέσα στο 2016 και μόνο η Ρωσία μπορεί να την αυξήσει.
Η προσφορά είναι, βέβαια, μόνο το ένα μέρος στην εξίσωση της τιμής, το άλλο είναι η παγκόσμια ζήτηση και θα αρχίσει να ξεπερνά την προσφορά (95,4 εκ. βαρέλια έναντι 95,1 εκ. βαρελιών) το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιτάχυνσης της ζήτησης θα προέλθει από την Αμερική και την Ευρώπη, όπου η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να σταθεροποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Η ζήτηση για το ευρωπαϊκό πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 1,6% το 2015, μετά από μία μείωση 1,4% το 2014, ενώ το ίδιο διάστημα στις ΗΠΑ η αύξησή της θα είναι υπερδιπλάσια (1,9% έναντι 8%).
Ακόμα και στην Κίνα θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης παρά την οικονομική επιβράδυνση της χώρας.
Για την ώρα φαίνεται ότι η αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη συμπίεση της παραγωγής, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.
Αλλά μην περιμένετε τιμές 100 δολάρια το βαρέλι σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης