Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η «ποσοτική σύσφιγξη» θέμα των αναδυόμενων αγορών και όχι κίνδυνος για τις αναπτυγμένες

Fitch: Η «ποσοτική σύσφιγξη» θέμα των αναδυόμενων αγορών και όχι κίνδυνος για τις αναπτυγμένες
Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών έχουν την επιλογή να αντικαταστήσουν τη χαμένη ρευστότητα με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με repo
Η μείωση των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων μέχρι τώρα το 2015 μπορεί να ασκεί περαιτέρω μακροοικονομικές πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές, όμως δεν εγκυμονούν άμεσο κίνδυνο «ποσοτικής σύσφιγξης» στις αναπτυγμένες, σημειώνει η Ftich Ratings.
Τα εθνικά συναλλαγματικά αποθέματα των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν κατά 189 δισ. δολάρια μεταξύ του τέλους του Δεκεμβρίου του 2014 και του τέλους του Ιουνίου του 2015, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στοιχεία από την Κίνα που έχει συλλέξει η Fitch.
Η μεγαλύτερη πτώση εντοπίζεται στην Κίνα (μείωση κατά 149 δισ. δολάρια) και τη Σαουδική Αραβία (μείωση 60 δισ. δολ.), κάτι που εν μέρει αντισταθμίζεται από την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που καταγράφεται σε άλλες χώρες, με πρώτη την Ινδία (αύξηση κατά 35 δισ. δολ.).
Άλλα, περισσότερο επίκαιρα στοιχεία από μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, υποδηλώνουν ότι η «ξηρασία» συνεχίστηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η Fitch εκτιμά ότι η πτώση 100 δισ. δολ. μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να οφείλεται στη διαφορά αποτίμησης, με βάση την ανατίμηση 4,3% του αμερικανικού δολαρίου το πρώτο μισό του έτους.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, κεντρικές τράπεζες μεγάλων αναδυόμενων χωρών ήταν καθαροί πωλητές αμερικανικών ομολόγων τους πρόσφατους μήνες.
Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική βασική διαφορά μεταξύ των συναλλαγών της FED σε σχέση με τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών.
Όταν οι κεντρικές τράπεζες, πέραν της FED, πωλούν δολάρια, τα έχουν αποκτήσει από την πώληση αμερικανικών ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους.
Αυτά τα δολάρια παραμένουν σε κυκλοφορία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα μπορούσαν να επανεπενδυθούν σε αμερικανικά ομόλογα.
Αντιθέτως, όταν η FED πωλεί ομόλογα από τον ισολογισμό της και αποκτά δολάρια, αυτά τα δολάρια αποσύρονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς είναι υποχρεώσεις της FED.
Οι πωλήσεις κινητών αξιών από τη FED, χωρίς τον συμψηφισμό συναλλαγών, θα αποτελούσε πραγματική «ποσοτική σύσφιγξη» του δολαρίου.
Οι πωλήσεις δολαρίου ως αντάλλαγμα τοπικά νομίσματα από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών μπορεί να οδηγήσει σε «ποσοτική σύσφιγξη» στις αναδυόμενες αγορές.
Η πώληση δολαρίων για τοπικό νόμισμα, χωρίς συμψηφισμό των συναλλαγών, οδηγεί σε καταστροφή της χρηματικής βάσης των τοπικών νομισμάτων και επομένως διατηρεί τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις των κεντρικών τραπεζών σε ίση σε μέγεθος συρρίκνωση.
Αυτό θα συσφίξει τις εγχώριες νομισματικές συνθήκες και θα θέσει σε ανοδική πίεση τα εγχώρια επιτόκια.
Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών έχουν την επιλογή να αντικαταστήσουν τη χαμένη ρευστότητα με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με repo.
Ωστόσο, ο κίνδυνος να τροφοδοτηθεί η ζήτηση για δολάρια μέχρι να υπάρξει μια απότομη αναπροσαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας προκύπτει από τη στιγμή που τα εθνικά συναλλάγματα έχουν εξαντληθεί.
Πάντως, σύμφωνα με τη Fitch, όλες οι αναδυόμενες αγορές είναι μακριά από αυτό το σημείο κινδύνου, ενώ ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και την παγκόσμια συστημική κρίση στις αναδυόμενες αγορές όπως συνέβη την περίοδο 1994-1997 αυτό δεν περιλαμβάνεται στο βασικό σενάριο του αμερικανικού οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης