Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Φοροδιαφυγή… η αρρώστια της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως και σήμερα

WSJ: Φοροδιαφυγή… η αρρώστια της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως και σήμερα
Το «μαύρο» χρήμα στην Ελλάδα εκτιμάται σχεδόν στο 25% του ετήσιου ΑΕΠ
Από την αρχαιότητα έως σήμερα, η Ελλάδα - και όχι μόνο - ταλανίζεται από το ίδιο πρόβλημα… την φοροδιαφυγή!
Τα άνωθεν αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, καλώντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα της φοροδιαφυγής, το οποίο στερεί πολύτιμους πόρους από τα δημόσια ταμεία.
Το «μαύρο» χρήμα στην Ελλάδα εκτιμάται σχεδόν στο 25% του ετήσιου ΑΕΠ.
Η φοροδιαφυγή, επισημαίνει η εφημερίδα, φαίνεται πως βρίσκεται στο αίμα των Ελλήνων, καθώς ανέκαθεν οι Έλληνες επιδίδονταν σ’ αυτό το άθλημα.
Μάλιστα, η μη πληρωμή φόρων, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, συνιστούσε πατριωτικό καθήκον και ένδειξη πίστης στο ελληνικό έθνος.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η φοροδιαφυγή συναντάται ιστορικά για πρώτη φορά στη Μεσοποταμία, όταν οι Σουμέριοι δούλευαν στη «μαύρη» αγορά.
Μάλιστα, οι οικονομικές αρχές της περιοχής είχαν συλλάβει ένα έμπορο, εν ονόματι Pushuken, ο οποίος εντοπίστηκε να… λαδώνεται!
Οι Ρωμαίοι, προσθέτει το δημοσίευμα, ήταν οι πλέον αποτελεσματικοί στην είσπραξη των φόρων.
Ωστόσο, επί εποχής του Νέρωνα (54-68 μ.Χ.) όλα άλλαξαν, καθώς ο αυτοκράτορας υιοθέτησε μία οικονομική πολιτική, η οποία περιελάμβανε την επιβολή διευρυμένης φορολογίας.
Η τακτική του Νέρωνα άσκησε εξόχως αρνητικές επιδράσεις τόσο στην οικονομία της αυτοκρατορίας όσο και στα ταμεία της Ρώμης.
Τον 3ο και 4ο αιώνα μ.Χ., οι αυτοκράτορες επιχείρησαν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα, θεσπίζοντας μία πιο προοδευτική φορολογία.
Ωστόσο, η ζημιά αποδείχθηκε ανεπανόρθωτη, γεγονός που οδήγησε και στην κατάρρευση της Ρώμης το 476 μ.Χ.
Έξι αιώνες αργότερα, η ιαπωνική αριστοκρατία εφάρμοσε ένα πανομοιότυπο μοντέλο με τα ίδια αποτελέσματα.
Η αύξηση των φόρων έφερε… άδεια ταμεία, με αποτέλεσμα, στα μέσα του 12ου αιώνα, η αυτοκρατορία να κηρύξει χρεοκοπία.
Σε αντίθεση με την Ρώμη και την Ιαπωνία, στην Κίνα τους αιώνες που ακολούθησαν (1644-1912) η κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτικές εναντίον της υπερφορολόγησης των πολιτών, οι οποίες, σε συνδυασμό με τις αυστηρές ποινές, οδήγησαν σε αύξηση των κρατικών εσόδων.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση, σπεύδει να σημειώσει η εφημερίδα, υπό τον αυστηρό έλεγχο της Ε.Ε. δεν μπορεί να εθελοτυφλεί μπροστά στις πισίνες και τις… Porsche.
Ήρθε η ώρα, καταλήγει το δημοσίευμα, η αρνητική παράδοση της φοροδιαφυγής να ανακοπεί!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης