Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Στα 16,3 δισ. ευρώ θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Royal Bank of Scotland: Στα 16,3 δισ. ευρώ θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Ο Τσίπρας πήρε τη δεύτερη και τελευταία ευκαιρία του αναφέρει η RBS
Περί τα 16,3 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών η Βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, ποσό που θα υποχρεώσει τις αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ένα είδος bail in για ορισμένες τράπεζες.
Στην τελευταία 20σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Tsipras’ second and last chance» (Η δεύτερη και τελευταία ευκαιρία για τον Τσίπρα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Royal Bank of Scotland επισημαίνει ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης θα αρχίσει τον επόμενο μήνα, αφού δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test.
Οι ανάγκες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 16,3 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τα 10 δισ. που έχουν διατεθεί από τον ESM.
Αυτό θα σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρξει bail in με τη συμμετοχή των μετοχών, των χαμηλής διαβάθμισης τίτλων και των μη-εγγυημένων ομολογιών, τουλάχιστον για ορισμένες από τις τράπεζες.


Embedded image permalink

Πλέον μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της Κυριακής 20/9/2015  το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα είναι σε θέσει να διαχειριστεί τις επόμενες διαπραγματεύσεις ώστε να βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση.
Κατά τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της και σε ένα σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland για να μπορέσει το ελληνικό χρέος να φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς να γίνει haircut, θα πρέπει να παραταθεί η λήξη για τουλάχιστον 50-60 χρόνια.

Embedded image permalink
Η αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά την επιδείνωση που υπέστη η οικονομία το 1ο εξάμηνο του 2015.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί απότομα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει σε μεγάλο βαθμό να μειώσει τις δαπάνες και να καθυστερήσει τις πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διατηρήσει ένα πλεόνασμα.
Ως αποτέλεσμα των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της αύξησης των καθυστερούμενων οφειλών της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν, από περίπου 30% στο τέλος του 2014 σε έναν μέσο όρο 45% το πρώτο εξάμηνο του έτους. 
Πέρα από την αναδιάρθρωση του χρέους και την ανακεφαλαιοποιήση των τραπεζών, ο Τσίπρας θα πρέπει να καταρτίσει σε μια σκληρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων.
Θα πετύχει ο Τσίπρας;
Σε γενικές γραμμές, έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι καλύτερο από ό τι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι μηνών της κυβέρνησης του.
Πλέον έχει αποκλείσει τους ακραίους βουλευτές του, οι οποίοι δεν εξελέγησαν στη νέα Βουλή, ενώ το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έχει αποδειχθεί ήδη μια αξιόπιστη επιλογή για τη συγκυβέρνηση.
Επίσης, η Νέα Δημοκρατία, έχει ήδη δηλώσει ότι είναι διαθέσιμη για συνεργασία.
Συνολικά, αυτό θα πρέπει να είναι καλή είδηση για την Ελλάδα και για τις αγορές, καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της πιο ομαλά από ό,τι πριν, κατά την άποψη της Royal Bank of Scotland.
Σε καλύτερη περίπτωση, η ΕΚΤ μπορεί ακόμη και να αρχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, μετά την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος, που αναμένεται τον Οκτώβριο.
Πάντως, η συνολική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα εξαρτάται από την ανάπτυξη.
Ακόμη και με μια μακροπρόθεσμη επέκταση του χρέους και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δεν είναι σαφές πώς το τρίτο μνημόνιο θα μπορέσει να θέσει τις βάσεις μιας νέας ανάπτυξης, σε μια χώρα η οποία έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της από την κρίση.
Το τρέχον σχέδιο για τις επενδύσεις στερείται σαφήνειας και ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Από πού θα προέλθει η ανάπτυξη;
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναφέρουν τον τουρισμό και τους συναφείς κλάδους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του ΑΕΠ.
Ωστόσο, κάποιοι ξεχνούν ότι αυτό περιλαμβάνει και την εγχώρια ζήτηση και όχι μόνο την εξωτερική.
Όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς, η οικονομία είναι απίθανο να ανακάμψει μόνη της μόνο από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, χωρίς δηλαδή την εγχώρια ζήτηση.


Embedded image permalink

Εν κατακλείδι, ο Τσίπρας φαίνεται να επιβεβαίωσε την έξυπνη πολιτική ικανότητα του.
Από το νέο συνασπισμό, οι βουλευτές - «επαναστάτες» απουσιάζουν, επομένως θα είναι σε θέση να μιλά με μία φωνή στους πιστωτές και να διαχειριστεί τις μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα.
Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρξει μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη συμφωνία παράτασης του χρέους, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ, το ερώτημα για την ανάπτυξη παραμένει ανοικτό.
Μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί κατά τους επόμενους μήνες, ενώ θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Η Ελλάδα χρειάζεται την ανάπτυξη και χωρίς πολιτικές υπέρ της, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους θα επανέλθει στο προσκήνιο.
Τέλος, η Royal Bank of Scotland δηλώνει θετική στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, ενώ δεν βλέπει κίνδυνο Grexit το τρέχον έτος.
Αλλά μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές είναι λιγότερο βέβαιες και για το λόγο αυτό δεν διατηρεί θέσεις long στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης