Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι πιστωτές προτιμούν τον Τσίπρα στην κυβέρνηση – Αν ήταν αντιπολίτευση θα ήταν ψηλά οι αντιμνημονιακοί τόνοι

Capital Economics: Οι πιστωτές προτιμούν τον Τσίπρα στην κυβέρνηση – Αν ήταν αντιπολίτευση θα ήταν ψηλά οι αντιμνημονιακοί τόνοι
Η μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση και τους πιστωτές της είναι να βρει μια εφικτή και μόνιμη λύση για το αφόρητα υψηλό χρέος της
Ενώ το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα ενισχύει την εντολή του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το τρίτο πακέτο διάσωσης, η μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση και τους πιστωτές της είναι να βρει μια εφικτή και μόνιμη λύση για το αφόρητα υψηλό χρέος της.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή της ανάλυση η Capital Economics, υπό τον τίτλο «Election result does not address Greece’s biggest challenge» (Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της Ελλάδας), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία επισημαίνει ότι για τον Αλέξη Τσίπρα, το αποτέλεσμα δικαιώνει αναμφισβήτητα την απόφασή του να αψηφήσει το
αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου και ενισχύει την εντολή του προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Το γεγονός ότι η αποσχισθείσα Λαϊκή Ενότητα έλαβε λιγότερο από το όριο του 3% που απαιτείται για να εισέλθει στη Βουλή, φαίνεται να ενισχύουν αυτό το μήνυμα, τονίζει η Capital Economics.
Και για τους πιστωτές στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα είναι μάλλον προτιμότερο να υπάρχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όπου θα υπήρχε πρόσφορο έδαφος για την υιοθέτηση αντιμνημονιακής ρητορικής.
Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους οι εκλογές δεν θα φέρουν ένα τέλος στις πολιτικές και στην ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Κατ 'αρχάς, το ιστορικό χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, μόλις 56%, δείχνει μια γενική απογοήτευση μεταξύ των ψηφοφόρων, ένα μήνυμα που ενισχύθηκε από τη σχετικά ισχυρή στήριξη (7%) της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πολιτικός διχασμός και η κοινωνική αναταραχή θα μπορούσαν γρήγορα να επανέλθουν.
Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε το σχέδιο διάσωσης, ο Τσίπρας είναι απίθανο να δεχθεί κάθε νέο μέτρο που θα επιβληθεί από τους πιστωτές της και τα «όργανα» της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, έχει ήδη δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένες βασικές πτυχές της συμφωνίας, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να αναληφθούν τον επόμενο μήνα.
Οι ημέρες των εκτεταμένων διαπραγματεύσεων στις συνόδους κορυφής των Βρυξελλών δεν είναι απαραίτητα πίσω.
Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει, το πακέτο διάσωσης δεν αντιμετωπίζει τη μ
Μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το μη βιώσιμο υψηλό δημόσιο χρέος της.
Ενώ ο Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι έχει κερδίσει μια συμφωνία για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, οι πιστωτές – και κυρίως η Γερμανία - συνέχισε να αποκλείει τις μεγάλες περικοπές που απαιτούνται για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από τα επίπεδα που προβλέπονται στο πλαίσιο των προηγούμενων διασώσεων της Ελλάδας.
Με λίγα λόγια, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της κλιμάκωσης των ανησυχιών της αγοράς, αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση της χώρας έχει τελειώσει ή η μελλοντική ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση είναι ασφαλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης