Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Kurz (ΥΠΕΞ Αυστρίας): Η Συνθήκη του Δουβλίνου πρέπει να καταργηθεί - Δεν λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή

Kurz (ΥΠΕΞ Αυστρίας): Η Συνθήκη του Δουβλίνου πρέπει να καταργηθεί - Δεν λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή
Tο σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα με τους πρόσφυγες και μετανάστες να προωθούνται από τη μια χώρα στην άλλη δεν μπορεί να λειτουργήσει
Την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Sebastian Kurz υπογραμμίζοντας ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό τη σημερινή του μορφή του.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) ο αυστριακός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα με τους πρόσφυγες και μετανάστες να προωθούνται από τη μια χώρα στην άλλη δεν μπορεί να λειτουργήσει.
«Και δεν εξαιρώ ούτε εμάς τους Αυστριακούς.
Όποιος κι αν το κάνει υποστηρίζει ένα σύστημα το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Γιατί γίνεται αυτό; Διότι μεμονωμένες χώρες -χώρες διέλευσης αλλά και τελικού προορισμού- δεν μπορούν να ανταποκριθούν καθώς, μεταξύ άλλων, δεν είχαν για μεγάλο διάστημα τη στήριξη της ΕΕ.
Υπό αυτή την έννοια δεν προκαλεί έκπληξη ότι συνεχίζεται αυτή η τακτική της επαναπροώθησης.
Θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα ότι η κύρια αιτία γι΄ αυτό είναι το ότι το σύστημά μας, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Ο Kurz εμφανίστηκε απόλυτος ως προς την τάχιστη κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου λέγοντας ότι Θα πρέπει να εργαστούμε τάχιστα ώστε να αποκτήσει και πάλι λειτουργικά θεμέλια.
«Όσο δεν υπάρχει άλλο σύστημα, είναι όμως φυσικά το ισχύον δίκαιο.
Εντούτοις αυτό που εννοώ, αυτό που δεν μπορεί να λειτουργήσει, είναι να μετακινούνται οι πρόσφυγες μέσω διαφόρων χωρών και να επιλέγουν τον πιο ελκυστικό για τους ίδιους τελικό προορισμό.
Από ανθρώπινη σκοπιά είναι απολύτως κατανοητό, ωστόσο δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Θα πρέπει επίσης να πούμε ξεκάθαρα ότι φυσικά και ένας πρόσφυγας εγκαταλείπει μια εμπόλεμη ζώνη λόγω του πολέμου.
Όταν όμως στη συνέχεια περνάει την πΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία για να φτάσει στην Αυστρία και τη Γερμανία, τότε οι λόγοι της μετακίνησής του είναι φυσικά κυρίως οικονομικοί. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι και συνεπώς θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το σύστημα.
Σε διαφορετική περίπτωση χώρες τελικού προορισμού όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία θα φτάσουν στα όρια των αντοχών τους».
Όσο όμως η Ευρώπη εξακολουθεί να μην βρίσκει κοινό παρονομαστή και κοινές απαντήσεις στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μεταπολεμικά, τα προσφυγικά κύματα θα συνεχιστούν.
«Ελπίζω να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο σκέψης ήδη κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος.
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι αιτήσεις παροχής ασύλου να υποβάλλονται στις χώρες προέλευσης ή και να επιλέγονται μέσω προγραμμάτων μετοικεσίας οι φτωχότεροι των φτωχών της περιοχής.
Δεν μπορεί να μας ικανοποιεί το γεγονός να χορηγείται άσυλο στην Ευρώπη σε εκείνους που είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση και που είχαν χρήματα για να πληρώσουν διακινητές.
Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια συζήτηση για το σύστημα και παράλληλα να κοιτάξουμε όχι μόνον τι μπορούμε να κάνουμε στην Ευρώπη, αλλά και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια.
Εάν, για παράδειγμα, βρούμε μια λύση με την Τουρκία για την επί τόπου περίθαλψη των προσφύγων, εάν βρούμε από κοινή μια λύση με την Τουρκία όσον αφορά τη μάχη κατά των διακινητών και την ασφάλεια στα ελληνικά σύνορα, τότε αυτό μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις για εμάς στην κεντρική Ευρώπη σε διάστημα ολίγων εβδομάδων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης