Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Το τρίτο Μνημόνιο θα αποτύχει – Θα φανεί από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση

tags :
Citigroup: Το τρίτο Μνημόνιο θα αποτύχει – Θα φανεί από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση
Η όποια ελληνική κυβέρνηση σχηματιστεί θα είναι ασταθής, θέτοντας εν κινδύνω τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη
Αβέβαιο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών στην Ελλάδα η Citigroup, εκτιμώντας ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να αναδειχθεί πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα αναγκαστεί να συμπράξει με ένα - τρία μικρότερα κόμματα προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στην τελευταία 16σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο «Greece: Why the September 20 Elections Matter» (Ελλάδα: Γιατί οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου έχουν σημασία), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Citigroup διατυπώνει την εκτίμηση ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, όποια και αν είναι αυτή, θα αποτύχει να εφαρμόσει με συνέπεια τους όρους του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Μάλιστα, αυξάνει τον κίνδυνο η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος να είναι είτε ελλιπής ή ακόμη και καθυστερημένη (ενδεχομένως μέχρι την έναρξη του 2016) με ένα επαγωγικό αντίκτυπο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων για το χρέος.
Σε αυτό το πλαίσιο βλέπει ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση σχηματιστεί θα είναι ασταθής, θέτοντας εν κινδύνω τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη.
Το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού που να αποτελείται είτε με δύο (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) είτε με τρία (στην απίθανη περίπτωση που το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες εισέλθουν στη Βουλή ) μικρότερα κόμματα.
Ένα τέτοιο σενάριο θα είναι πιθανώς το πιο ήπιο από επενδυτική σκοπιά.
Ακόμη και στην αντιπολίτευση, η στάση υπέρ της διάσωσης από τη Νέα Δημοκρατία κατά πάσα πιθανότητα θα εξασφαλίσει μια ευρύτερη υποστήριξη για την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, από ότι αν ήταν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην αντιπολίτευση.
Η Citigroup πιστεύει ότι οι πιθανότητες ένας τέτοιος συνασπισμός να διαρκέσει μια πλήρη θητεία, παρά το γεγονός να παραμείνει πλήρως συμβατός με τους στόχους διάσωσης και τις προθεσμίες, είναι πολύ χαμηλά.
Ένα εναλλακτικό σενάριο θα ήθελε νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ενδεχομένως να υπάρξει ένα είδος συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση του προϋπολογισμού, ιδίως υπό τη μορφή χαμηλότερων φορολογικών εσόδων.
Οι προθεσμίες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πιθανότητα θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Citigroup πιστεύει ότι υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος η πρώτη αναθεώρηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, να μην μπορεί να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή θα πρέπει να εργαστεί σκληρά, προκειμένου να τα καταφέρει.
Ακόμη και αν υπάρξει κάποια ελαστικότητα από τους πιστωτές, η δεύτερη αναθεώρηση, αναμένεται να είναι γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου του 2016, ώστε θα απαιτήσει την πλήρη παράδοση όλων των απαιτήσεων, ιδίως εφόσον η ολοκλήρωσή τους συνδεθεί με τις συζητήσεις για τον επαναπροσδιορισμό του ελληνικού χρέους, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα.
Η Citigroup αμφιβάλει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να συζητήσει εκ νέου την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE, εκτός εάν κριθεί ότι το πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως ή υπάρξει μια εικονική βεβαιότητα μιας θετικής αξιολόγησης της πρώτης επανεξέτασης.
Επίσης, οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι εξαρτώμενες από την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος.
Ομοίως, το Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι πιθανό να εξετάσει τη συμμετοχή του στο τρίτο σχέδιο διάσωσης μόνο εάν οι δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις ολοκληρωθούν και επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
Η Citigroup αμφιβάλει ότι το ΔΝΤ θα είναι πρόθυμο να αυξήσει την οικονομική του έκθεση στην Ελλάδα.

Τι θα μπορούσε να κάνει λιγότερο πιθανό ένα Grexit;

Μόνο αν υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση (που να ακολουθείται από την πλήρη παράδοση) για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής θα περιοριστεί το μέγεθος των πιθανοτήτων για τον κίνδυνο Grexit κατά τους προσεχείς μήνες, τονίζει η Citigroup.
Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την ευρύτερη στήριξη μεταξύ των πιστωτών ώστε να συμφωνηθεί μια επαρκής αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα στο δρόμο της επιστροφή των δημόσιων οικονομικών σε ένα βιώσιμο επίπεδο.
Αυτό, ωστόσο, κατά το ελάχιστο, απαιτεί έναν μεγάλο βαθμό πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.
Επίσης, αμφιβάλει ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση (είτε υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ) θα είναι σε θέση και πρόθυμη να ικανοποιήσει πλήρως τους όρους του προγράμματος, ιδίως δεδομένης της πιθανής επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης