Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Τα απλοϊκά επιχειρήματα είναι ανόητα - Εύκολη λύση για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Economist: Τα απλοϊκά επιχειρήματα είναι ανόητα - Εύκολη λύση για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ
Mέχρι στιγμής μόνο η Ελλάδα υπέπεσε στην παγίδα της εύκολης «λύσης», αναδεικνύοντας ως κυβερνών κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ
«Γιατί οι πολιτικοί που παραθέτουν απλοϊκά τα οικονομικά θέματα, είναι… ανόητοι» τιτλοφορείται δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Economist, το οποίο αντλεί παραδείγματα και από την ελληνική πολιτική σκηνή.
Επικαλούμενος τη ρήση του Πλάτωνα «Η δημοκρατία μπορεί να υποπέσει στην επιρροή κακών ηγετών», ο Economist αναφέρεται στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στις χώρες της Ευρώπης όσο και στις ΗΠΑ.
«Οι ψηφοφόροι τείνουν να στηρίζουν υποψηφίους εκτός των συστημικών κομμάτων» επισημαίνει το περιοδικό.
Το πρόβλημα με τέτοιου είδους υποψηφίους είναι ότι οι προτάσεις τους είναι επικίνδυνα απλοϊκές, προειδοποιεί ο Economist.
Όταν τα συστημικά κόμματα καλούνται να αποδομήσουν τέτοιου είδους απλοϊκές προτάσεις, τότε πρέπει να κάνουν χρήση περίπλοκων επιχειρημάτων, τα οποία δεν είναι εύηχα στους ψηφοφόρους.
Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών, παρατηρείται μία έξαρση επιχειρημάτων από τους υποψηφίους.
«Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέγουν αυτόν με την πιο περίπλοκη πρόταση» υπερθεματίζει ο Economist, εξηγώντας ότι όσο πιο απλή είναι μία πρόταση, τόσο πιο χαζή είναι.
Από το στόχαστρο του βρετανικού περιοδικού φυσικά, δεν ξεφεύγουν και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι διαθέτουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης.
Πάντως, ο Economist εκφράζει την ανακούφισή του για το γεγονός, ότι μέχρι στιγμής μόνο η Ελλάδα υπέπεσε στην παγίδα της εύκολης «λύσης», αναδεικνύοντας ως κυβερνών κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το περιοδικό, κάτι ανάλογο δεν προμηνύεται να συμβεί σε κάποια άλλη χώρα.
Ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στη Γαλλία, ούτε στη Βρετανία, η εξουσία δεν αναμένεται να καταληφθεί από τον Donald Trump, την Marine Le Pen και το Nigel Farage, αντίστοιχα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης