Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Έκθετη η ΕΚΤ στην διαφάνεια - Τι ξέρουν τα hedge funds που δεν μαθαίνουν τα ΜΜΕ;

tags :
WSJ: Έκθετη η ΕΚΤ στην διαφάνεια - Τι ξέρουν τα hedge funds που δεν μαθαίνουν τα ΜΜΕ;
Aυτή την εβδομάδα ορισμένα μέλη της ΕΚΤ θα μιλήσουν σε εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην έχουν κληθεί...
Μείζον ζήτημα έχει προκύψει για τις πρακτικές και τη διαφάνεια που εξασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, αυτήν την εβδομάδα ορισμένα μέλη της ΕΚΤ, θα μιλήσουν σε εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου στο Λουξεμβούργο, με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην έχουν κληθεί.
Η συμμετοχή των μελών της ΕΚΤ στο συνέδριο Eurofi στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα λάβει χώρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στο μεγάλου Δουκάτο, έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά από μια διαμάχη που προκάλεσε η παρουσία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σε μια ιδιωτική εκδήλωση των hedge funds.
Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Peter Praet, Yves Mersch και Benoît Coeuré θα μιλήσουν σε συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9 - 11 Σεπτεμβρίου στο Λουξεμβούργο.
Η εκδήλωση είναι κλειστή για τον Τύπο, αν και η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει κάποιες παρατηρήσεις από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην Wall Street Journal, ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ, δήλωσε: «Είμαστε ακόμα σε διαδικασία επανεξέτασης της πολιτικής μας, η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Σε κάθε περίπτωση, θα τεθούν στη διάθεση του Τύπου σχετικά κείμενα, όπου ενδείκνυται», είπε.
Η Wall Street Journal υπενθυμίζει ότι το Μάιο, ο Coeuré έδωσε μια ομιλία σε δείπνο hedge funds στο Λονδίνο, στην οποία ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει άμεσα σε περισσότερες αγορές ομολόγων πριν από την ανάπαυλα του καλοκαιριού.
Το πρόβλημα ήταν ότι οι παρατηρήσεις του δεν είχαν δημοσιευθεί μέχρι το επόμενο πρωί στον ιστότοπο της ΕΚΤ.
Μόλις δημοσιοποιήθηκαν τότε το ευρώ υποχώρησε και οι μετοχές αυξήθηκαν.
Η αποτυχία της κεντρικής τράπεζας να δημοσιεύσει τις παρατηρήσεις εγκαίρως γεννούν υποψίες ότι οι διαχειριστές των hedge funds θα μπορούσαν να έχουν ένα εσωτερικό πλεονέκτημα στο trading, αφού άκουσαν πρώτοι τις παρατηρήσεις από τον Coeuré πριν από τον υπόλοιπο κόσμο.
Η ΕΚΤ απέδωσε το περιστατικό σε ένα «εσωτερικό διαδικαστικό λάθος».
Το περιστατικό προκάλεσε επίσης την παρέμβαση από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, ο οποίος διερευνά καταγγελίες από πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς που αφορούν προβλήματα με τη διοίκηση σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πιθανές παραβιάσεις των κανόνων της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi υπερασπίστηκε τον Coeuré λέγοντας ότι οι πληροφορίες που ο Coeuré ανέφερε στην εν λόγω ομιλία του ήταν ήδη ορατές στις αγορές.
Στην απάντησή του, ο Draghi υπερασπίστηκε επίσης την πρακτική των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να μιλούν σε μη δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά διαβεβαίωσε ότι «σε καμία περίπτωση τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν χρησιμοποιούν ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις ομιλίες για να αποκαλύψουν οποιαδήποτε αγορά ευαίσθητων ή εμπιστευτικών πληροφοριών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης