Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Προάγγελος της επόμενης κρίσης το sell-off στις 24/8 - Aδύναμες οι κεντρικές τράπεζες

Phoenix Capital: Προάγγελος της επόμενης κρίσης το sell-off στις 24/8 - Aδύναμες οι κεντρικές τράπεζες
Οι έξυπνοι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη νέα μεγάλη κρίση που έρχεται...
Σε αχαρτογράφητα νερά έχει εισέλθει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί, μέσω νέας έκθεσής της η Phoenix Capital, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, δεν μπορεί να κάνει και πολλά, προκειμένου να αναχαιτίσει τη διαφαινόμενη κρίση.
Όπως τονίζει στη νέα έκθεσή της, υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα που επιβεβαιώνουν πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης.
Αυτά είναι:
- Η αδύναμη πορεία της μεταποιητικής δραστηριότητας
- Η ραγδαία πτώση των τιμών του χαλκού
- Η βουτιά στα εταιρικά έσοδα
Όλα τα ανωτέρω έχουν βαρύνουσα σημασία, ακόμη κι αν όλοι γνωρίζουν πως τυπικά και παραδοσιακά η αμερικανική οικονομία επιστρέφει στην ύφεση κάθε 5 ή 7 χρόνια.
Η μεγάλη ανησυχία κρύβεται πίσω από τα μηδενικά επιτόκια της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας.
Γιατί;
Γιατί ποτέ στην ιστορία, οι ΗΠΑ δεν εισήλθαν σε ύφεση με μηδενικά επιτόκια.
Τι σημαίνει αυτό;
Πως προμηνύονται μεγάλοι μπελάδες και τεράστια προβλήματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πολιτικά είναι αδύνατο για τη Fed να μειώσει τα επιτόκιά της σε αρνητικά επίπεδα, ιδίως τώρα που η χώρα κινείται προς τις Προεδρικές εκλογές.





Οι ανωτέρω εξελίξεις αφήνουν μόνο ένα όπλο στη φαρέτρα της Fed, το οποίο δεν είναι άλλο από ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Aλλά με ισολογισμό 4,5 τρισ. δολαρίων, η Fed συνιστά από μόνη της έναν συστημικό κίνδυνο.
Και το γνωρίζει αυτό.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει εάν, στην τρέχουσα συγκυρία, η Fed θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα ακόμα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενόψει των Προεδρικών εκλογών, γιατί είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ.
Υπό το πρίσμα αυτό, γίνεται αντιληπτό πως οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη μοιάζουν αδύναμες και ανήμπορες να αναχαιτίσουν την επόμενη μεγάλη κρίση.
Η Fed θα μπορούσε να δράσει "πυρηνικά" με ένα νέο QE, αλλά μια τέτοια απόφαση απλά θα επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στις κεντρικές τράπεζες.
"Οι έξυπνοι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται...
Αυτό που συνέβη στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα 24/8 ήταν μόνο μια μικρή γεύση των όσων θα επακολουθήσουν...", προειδοποιεί η Phoenix Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης