Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Οι αναλυτές προειδοποιούν – Υπερβολικός ο πανικός για την ανάπτυξη της Κίνας

CNBC: Οι αναλυτές προειδοποιούν – Υπερβολικός ο πανικός για την ανάπτυξη της Κίνας
Τα πρόσφατα στοιχεία για την κινεζική οικονομία ήταν περισσότερο θετικά απ' ό,τι ίσως αναμενόταν
Υπερβολικό χαρακτηρίζουν ορισμένοι αναλυτές τον πανικό που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, στ οποίο επισημαίνεται ότι οι αναταραχές στις χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας δεν αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.
«Η κατάρρευση της χρηματιστηριακής φούσκας δεν μας λέει τίποτα για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας», σημειώνει ο Mark Williams, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ασία και προσθέτει ότι «όντως, τα πρόσφατα στοιχεία ήταν περισσότερο θετικά απ' ό,τι ίσως αναμενόταν, με σημαντικά τμήματα της οικονομίας να φαίνονται ακόμη ισχυρά».
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Κίνα επίσης, έχουν την πολυτέλεια να μπορούν ακόμη να προχωρήσουν σε χαλάρωση της πολιτικής τους, αν αυτό κριθεί αναγκαίο», επισημαίνει.
Όσον αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές, ο Williams αναφέρει ότι «η άνοδος των μετοχών που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο ήταν περισσότερο κερδοσκοπική, παρά οδηγούμενη από κάποια βελτίωση στα θεμελιώδη» και συμπληρώνει ότι «ο συνδυασμός των αδύναμων στοιχείων και της μη δράσης από την Κίνα μπορεί να προκάλεσαν την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, όμως η ευρύτερη εικόνα είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας αναπόφευκτης έκρηξης μιας φούσκας στη χρηματιστηριακή αγορά».
«Παρομοίως, η πτώση στις τιμές των μετοχών στην Κίνα δεν θα έπρεπε να αποτελούν αιτία προβλημάτων για την ευρύτερη οικονομία ή στο εξωτερικό», προσθέτει.
Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα ήταν περισσότερο μεικτά, παρά αδυσώπητα αρνητικά, όπως πολλοί υποδήλωναν, σημειώνει ο M. Williams της Capital Economics.
Ενώ το τελευταίο sell off προκλήθηκε εν πολλοίς από τα απογοητευτικά προσωρινά στοιχεία για τον μεταποιητικό δείκτη PMI, ο Williams σημειώνει ότι τα στοιχεία θα έπρεπε κανείς να τα αξιολογήσει με προσοχή.
«Ο μεταποιητικός PMI έχει καταστεί λιγότερο χρήσιμος οδηγός για τις συνθήκες στον βιομηχανικό τομέα τον τελευταίο και παραπάνω χρόνο», σημειώνει και προσθέτει ότι «άλλα τμήματα της οικονομίας φαίνονται να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα».
«Σε κάποιο βαθμό, η πρόσφατη αδυναμία στην κατασκευή ακινήτων και τη βαριά βιομηχανία έναντι της δύναμης που επιδεικνύει ο τομέας των υπηρεσιών είναι θετικό σημάδι εξισορρόπησης προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που είναι σε εξέλιξη», αναφέρει.
Επιπλέον, οι κινεζικές αρχές έχουν ακόμη πολλά περιθώρια να χαλαρώσουν περαιτέρω την πολιτική τους.
«Βλέπουμε ότι η ανάπτυξη θα πάρει τα… πάνω της σύντομα, κάτι που πιθανότατα δεν θα μεταφραστεί σε ανάκαμψη στις αγορές μετοχών της Κίνας, όμως, δεδομένης της έλλειψης συνδέσμου μεταξύ των αγορών και της οικονομίας, αλλά και της έλλειψης παγκόσμιας έκθεσης στην κινεζική αγορά, δεν είναι σαφές γιατί αυτό θα έπρεπε να έχει σημασία για τους περισσότερους επενδυτές», υπογραμμίζει ο Williams της Capital Economics.
Από την άλλη πλευρά, ο Leland R. Miller, πρόεδρος της Διεθνούς Μπεζ Βίβλου της Κίνας (China Beige Book International), σημειώνει ότι ο τρόμος που καταγράφηκε τη Δευτέρα αποτελεί ένα γεγονός των αγορών και όχι ένα οικονομικό γεγονός.
«Όπως έχουν καταδείξει τα στοιχεία της Μπεζ Βίβλου της Κίνας καθ' όλη τη χρονιά, η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι συνδεδεμένη με την επίδοση της πραγματικής οικονομίας», επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «το τελευταίο τρίμηνο, η Μπεζ Βίβλος της Κίνας έδειξε ξεκάθαρα ότι η άνοδος του β' τριμήνου δεν οφειλόταν στις μετοχές.
»Το α' τρίμηνο οι αγορές είδαν ένα τεράστιο ράλι ενώ η οικονομία επιβράδυνε», αναφέρει.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, η Μπεζ Βίβλος της Κίνας εντόπισε μια άνοδο της οικονομίας, που αποδόθηκε στην αναβίωση των τομέων λιανικού εμπορίου και ακινήτων, σε αντίθεση με την επίδραση του πλούτου από την άνοδο στη χρηματιστηριακή αγορά.
Η περιορισμένη ώθηση που αποκτήθηκε από την «έκρηξη» αυτή στο χρηματιστήριο θα μπορούσε πιθανώς να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μόλις το ένα τρίτο των Κινέζων είναι κάτοχοι μετοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Capital Economics.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης