Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παρέμβαση των New York Times – Να αποφασιστεί τώρα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Παρέμβαση των New York Times – Να αποφασιστεί τώρα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Η Ελλάδα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μέσα σε λίγα χρόνια
Να ακούσει τη συμβουλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους καλεί η εκδοτική ομάδα των New York Times την Ευρώπη, σε σημερινό άρθρο παρέμβαση μέσα από την ιστοσελίδα της εφημερίδας.
Σύμφωνα με το editorial board της αμερικανικής εφημερίδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ορθά πράττει με το να μην συμμετέχει σε ένα βαθιά προβληματικό πακέτο διάσωσης που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν με την Ελλάδα.
Χρόνια άστοχων οικονομικών πολιτικών, εμπνευσμένες από τη Γερμανία και άλλους πιστωτές, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε μια πρωτοφανή ύφεση, επιβαρύνοντας την με ένα χρέος που δεν μπορεί ποτέ να αποπληρώσει.
Η τελευταία ευρωπαϊκή προσπάθεια να διασωθεί η Ελλάδα θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους, ενώ η αύξηση του χρέους της χώρας στο 200% του ΑΕΠ είναι σχεδόν βέβαιη, από περίπου 170% τώρα.
Το ΔΝΤ, το οποίο συμμετέχει στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδα, έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να δανείσει περισσότερα χρήματα, επειδή το χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο.
Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η  διευθύντρια του Ταμείου, C. Lagarde είπε στους πιστωτές ότι πρέπει να παράσχουν μια «σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» στη χώρα.
Τον περασμένο μήνα, το Ταμείο δήλωσε πιστωτές που απαιτούνται για να είτε να μειώσει το ποσό των χρημάτων που χρωστάει Ελλάδα ή να παράσχει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής μέχρι και 30 χρόνια.
Αυτή είναι μια πολύ πιο σκληρή από την θέση από το ΔΝΤ.
Το 2010, το ΔΝΤ δεν επέμεινε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος γιατί το ελληνικό χρέος διογκώθηκε, ενώ η κυβέρνηση δεν είχε την ικανότητα να τονώσει την οικονομία της.
Όπως πλέον η θέση της Lagarde είναι πολύ πιο σημαντική, δεδομένου ότι η Καγκελάριος Angela Merkel, έχει δηλώσει ότι θέλει το Ταμείο να είναι μέρος του προγράμματος της Ελλάδας, δεδομένου ότι διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών κρίσεων.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει μόνο αόριστα ότι θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να εξετάσουν την ελάφρυνση του χρέους.
Πολλοί νομοθέτες και ψηφοφόροι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται όμως στην παροχή περισσότερης βοήθειας, επειδή νομίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει να πραγματοποιήσει τις οικονομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν τη χώρα πιο παραγωγική.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει περισσότερα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Αλλά ακόμη και αν ο ίδιος κάνει ό, τι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ζητήσει, η χώρα εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει τα 300 δισ. ευρώ που χρωστάει.
Αντί να οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μέσα σε λίγα χρόνια, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συμβουλές του ΔΝΤ και να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα τώρα, καταλήγει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης