Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Στα 13,2 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Royal Bank of Scotland: Στα 13,2 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Καίριο ρόλο στη διάσωση των τραπεζών θα διαδραματίσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
Στα 13,2 δισ. εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο Alberto Gallo, επικεφαλής αναλυτής της Royal Bank of Scotland.
Eιδικότερα, η βρετανική επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι στο βασικό σενάριο, οι ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια θα ανέλθουν στα 13,2 δισ. ευρώ.
Σ’ αυτό το σενάριο, εξηγεί η RBS, η αρχική δόση των 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESΜ) θα κριθεί ανεπαρκής, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή των ομολογιούχων στο bail in.
Καίριο ρόλο στη διάσωση των τραπεζών θα διαδραματίσει το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), καθώς το ποσοστό αύξησής τους θα καθορίσει και το μέλλον των ομολογιούχων.
Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των 13,2 δισ. ευρώ, λαμβάνουν ως δεδομένη μία αύξηση των NPLs κατά 20%.
Πάντως, η RBS θεωρεί βέβαιη τη συμμετοχή των κατόχων junior debt στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα για τους κατόχους senior debt, όπου η συμμετοχή τους θα εξαρτηθεί, όπως προαναφέρθηκε, από το μέγεθος των NPLs.
«Η αύξηση των NPLs είναι αναπόφευκτη, λόγω των capital controls και της γενικότερης στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνει ο Al. Gallo.
Όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η κεφαλαιακή «τρύπα» και επομένως, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή των ομολογιούχων στη διάσωση των τραπεζών, καταλήγει ο αναλυτής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το bankingnews, καθ' όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, υποστηρίζει σταθερά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κυμαίνονται μεταξύ 12 και 14 δισ. ευρώ.
Σε αντίστοιχη ανάλυσή της, η Barclays εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα ανέλθουν από 5,1 δισ. ευρώ (βασικό σενάριο) έως και 14,7 δισ. ευρώ (δυσμενές σενάριο).
Πιο αναλυτικά, για την Τράπεζα Πειραιάς εκτιμώνται κεφάλαια 3 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 6,5 δισ. στο αρνητικό.
Όσον αφορά την Eurobank, η Barclays «βλέπει» κεφαλαιακές ανάγκες 2,1 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 3,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές.
Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες τηςΕθνικής Τράπεζας είναι μηδενικές στο βασικό σενάριο και στα 3,1 δισ. ευρώ στο δυσμενές.
Αναφορικά με την Alpha Bank, η Barclays επισημαίνει ότι οι ανάγκες σε κεφάλαια είναι μηδενικές στο βασικό σενάριο και στα 1,7 δισ. στο δυσμενές.
Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση -2,1% το 2015 και -1,1% το 2016 με παράλληλη αύξηση της ανεργίας στο 25,7% και στο 26,3% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης