Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Ο Τσίπρας θα γίνει ο ηγέτης που η Ελλάδα χρειάζεται… αρκεί να επιβιώσει πολιτικά

Guardian: Ο Τσίπρας θα γίνει ο ηγέτης που η Ελλάδα χρειάζεται… αρκεί να επιβιώσει πολιτικά
Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε πραγματιστής, εγείροντας, ωστόσο, εσωκομματική διαμάχη στο κόμμα του, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα
Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να γίνει ο ηγέτης, που η Ελλάδα χρειάζεται, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, να καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά, εκτιμά σε σημερινό (14/8) δημοσίευμά της, η βρετανική Guardian.
Ειδικότερα, σχολιάζει πως σε περιόδους κρίσης είναι ικανότητα διακυβέρνησης θεωρείται ζωτικής σημασίας και ο έλληνας πρωθυπουργός, αποδεχόμενος της πρόταση των Θεσμών, απέδειξε ότι είναι πραγματιστής.
Ωστόσο, ενώ ο πολιτικός ρεαλισμός του Αλ. Τσίπρα, ευχαρίστησε τους εταίρους και τους πιστωτές της χώρας, εντούτοις δημιούργησαν μια έντονη εσωκομματική κόντρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την εφαρμογή της συμφωνίας θα κριθεί η αληθινή ικανότητα του Αλ. Τσίπρα να κυβερνήσει, επισημαίνει η Guardian, ωστόσο εκτιμά ότι το ιδεολογικό διαζύγιο που πήρε από το κόμμα του θα δημιουργήσει προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός, που ανέβηκε στην εξουσία με την προεκλογική υπόσχεση να «σκίσει τα Μνημόνια», βλέπει το κόμμα του να «σκίζεται» από το Μνημόνιο, επισημαίνει το δημοσίευμα, επικαλούμενο την έκφραση του βουλευτή της ΝΔ, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε την σφοδρή λεκτική επίθεση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε: «Ντρέπομαι για εσένα. Η χώρα δεν έχει πλέον δημοκρατία, αλλά ευρωπαϊκή δικτατορία».
Επιπλέον, σχολιάζει πως η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να στηριχτεί στις ψήφους της Αντιπολίτευσης για να περάσει τη συμφωνία από την ελληνική Βουλή, ενώ θεωρητικά, τουλάχιστον, έχασε τη Δεδηλωμένη.
Τώρα έχει ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, με τη διαδικασία να λαμβάνει χώρα το πιθανότερο εντός της επόμενης εβδομάδας, ενώ ενδεχόμενο που κερδίζει έδαφος είναι και η προσφυγή στις κάλπες, ίσως εντός του Σεπτεμβρίου.
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει την στήριξη του ελληνικού λαού, όπως έκανε και με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, με στόχο αυτή τη φορά να αποδείξει τη δύναμή του στο ίδιο το κόμμα του και όχι στους Ευρωπαίους.
Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού, να αποβάλει τα ακραία στοιχεία από το κόμμα του, να κινηθεί προς το κέντρο και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτεί το πρόγραμμα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να παραμείνει πρωθυπουργός, προσθέτει στη συνέχεια.
Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία, αλλά είναι απαραίτητη και η μόνη λύση για να αποφύγει η Ελλάδα την οικονομική κατάρρευση, σχολιάζει έπειτα.
Καταλήγει δε, τονίζοντας πως ξεκίνησε το ταξίδι του Τσίπρα, από τον ιδεολογικό μαρξισμό στην πραγματιστική πολιτική και προσθέτοντας ότι ένας πιο κεντρώος Τσίπρας, που αναδύεται από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θα είναι καλύτερος τόσο για την Ελλάδα, όσο και συνολικά για την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης