Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Το ελληνικό πακέτο διάσωσης έρχεται… αλλά δεν θα διαρκέσει για πολύ

Capital Economics: Το ελληνικό πακέτο διάσωσης έρχεται… αλλά δεν θα διαρκέσει για πολύ
Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το νέο πακέτο διάσωσης θα αποδειχθεί ακόμη λιγότερο αποτελεσματικό
Τα εναπομένοντα εμπόδια στην εφαρμογή του τρίτου ελληνικού πακέτου ξεκαθαρίζουν μέσα στις επόμενες ημέρας, σύμφωνα με την Capital Economics, κρίνοντας ιδιαίτερα θετικά την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.
Στη τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek bailout almost there, but it may not last long" (το ελληνικό πακέτο είναι σχεδόν εδώ, αλλά δεν θα διαρκέσει για πολύ), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Capital Economics επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά εμπόδια, ανάμεσα στα οποία και οι ανησυχίες της Γερμανίας για το ρόλο (ή την απουσία αυτού) του ΔΝΤ.
Αλλά φαίνεται πιθανό ότι μια αρχική εκταμίευση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει την πληρωμή των ομολόγων στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι η πενταετής ελληνική κρίση πλησιάζει τελικά το τέλος της.
Όπως ορθώς έχει επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση το τρίτο πακέτο διάσωσης δεν είναι περισσότερο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των θεμελιωδών προβλημάτων της Ελλάδας από ό, τι τα προηγούμενα προγράμματα.
Επιπλέον, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι το νέο πακέτο διάσωσης θα αποδειχθεί ακόμη λιγότερο αποτελεσματικό - και πολύ πιθανόν πολύ πιο βραχύβιο - από ό, τι τα δύο προηγούμενα.
Άλλωστε, είναι δομημένο πάνω σε οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις που είναι εξαιρετικά αισιόδοξες.
Βεβαίως, η κατά 0,8% αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, μπορεί να καταστήσει την πρόβλεψη για πτώση 2,3% στο ΑΕΠ του 2015 πιθανή.
Αλλά δεδομένου του πιθανού χαμηλότερου σημείου εκκίνησης, είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Capital Economics εκτιμά ότι οι στόχοι για την Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποδειχθούν επίσης μη ρεαλιστικοί.
Πράγματι, η ύφεση στην οικονομία φαίνεται ότι θα ωθήσει τον προϋπολογισμό απότομα πίσω στο έλλειμμα κατά τα επόμενα τρίμηνα.
Αυτό θα δημιουργήσει την ανάγκη για σημαντικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας, προκαλώντας περαιτέρω ζημιά στην οικονομία.
Μάλιστα, η Capital Economics επισημαίνει ότι κάθε δημοσιονομική σύσφιξη ύψους 1% του ΑΕΠ μειώνει έως και 2% το ΑΕΠ της Ελλάδας.
Τέλος, ακόμη και αν η Ελλάδα επιτύχει τους στόχους του σχεδίου διάσωσης, το χρέος της είναι ουσιαστικά μη βιώσιμο.
Και ενώ η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές της έχουν εκφράσει την προθυμία τους να εξετάσουν κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης, εφόσον η Ελλάδα πληροί τους όρους διάσωσης, η εμπειρία του PSI το 2012 μόνο για λίγο διέκοψε την ανοδική τάση της αναλογίας του ελληνικού χρέους.
Συμπερασματικά, η συμφωνία διάσωση θα εξαλείψει την προοπτική μιας επικείμενης ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, αλλά οι πτυχές της συμφωνίας θα διαλευκάνουν αργότερα τις προοπτικές της χώρας.
Γιατί ακόμη και αν επιζήσει το πρόγραμμα, το ελληνικό χρέος δεν θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης