Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Ανάπτυξη 0,5% της οικονομίας της Κύπρου το 2015 – Κοντά στο ανώτατο σημείο τα NPLs

Moody’s: Ανάπτυξη 0,5% της οικονομίας της Κύπρου το 2015 – Κοντά στο ανώτατο σημείο τα NPLs
Η Moody’s εκτιμά πως η επιστροφή της Κύπρου σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια ύφεσης βοηθά στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών και μειώνει το ενδεχόμενο να σημειωθούν νέες χρεοκοπίες
Αύξηση 0,5% το 2015 και 1,2% το 2016 προβλέπει για την οικονομία της Κύπρου ο οίκος Moody’s, σημειώνοντας παράλληλα, πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) βρίσκονται κοντά στο ανώτατο σημείο.
Ειδικότερα, ως προς τα NPLs, επισημαίνει στην σχετική έκθεση πως μειώθηκαν στα 26,9 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2015, έναντι 27,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του ίδιο έτους, ενώ εκτιμά ότι η πτώση αποτελεί ένδειξη πως βρίσκονται κοντά στο ανώτατο σημείο τους.
Χαρακτηριστικά διατυπώνει την εκτίμηση πως «η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση μετά από δύο χρόνια αυξητικής τάσης και αντανακλά τόσο τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών όσο και τη μείωση στη διαμόρφωση των νέων επισφαλειών».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολογήσεων, οι κυπριακές τράπεζες είναι να ανάγκη να αυξήσουν το χαμηλό επίπεδο των προβλέψεων τους για προβληματικά δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 42,3% των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την Ελληνική και το 39,6% για την Τράπεζα Κύπρου.
Παράλληλα, η Moody’s εκτιμά πως η επιστροφή της Κύπρου σε μέτρια οικονομική ανάπτυξη μετά από τρία χρόνια ύφεσης βοηθά στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών και μειώνει το ενδεχόμενο να σημειωθούν νέες χρεοκοπίες.
Ο οίκος υποστηρίζει ότι «υπάρχουν επίσης επιπλέον κίνδυνοι από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η οποία θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των τραπεζών, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει επανεμφάνιση των αυξημένων πιέσεων χρηματοδότησης ή καθυστερήσεις στις αναδιαρθρώσεις δανείων προκαλώντας αρνητικές συνέπειες, αν και αυτό δεν είναι βασικό σενάριο των Moody's».
Τον Μάρτιο του 2015, ο δείκτης των NPLs για τα δάνεια στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν 77% για την Τράπεζα Κύπρου και 80% για την Ελληνική, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις δύο τράπεζες.
Ο αντίστοιχος δείκτης για τα δάνεια ακινήτων ήταν 48% για την Τράπεζα Κύπρου και 62% για την Ελληνική Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης