Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Prodi (Ιταλία): H Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή

Prodi (Ιταλία): H Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή
Ηταν μια βαριά, απρόσμενη δήλωση schaeuble για την Ελλάδα, που είχε ως στόχο να περιορίσει τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«H Ευρώπη πρέπει να σταματήσει την απαράδεκτη γερμανική επιχείρηση- αστραπή» δηλώνει σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα Il messaggero ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Romano Prodi.
Ο ιταλός πολιτικός σχολιάζει έντονα το περίφημο σχέδιο Schaeuble για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λέγοντας ότι «βρέθηκε τελικά συμβιβασμός για την Ελλάδα μετά και την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων μεγάλων ηγετών».
Ο Romano Prodi κρίνει ωστόσο αρνητικά τον συμβιβασμό αυτόν, λέγοντας ότι είναι «κακός» διότι «γεννήθηκε σε μια ατμόσφαιρα εγωισμών, μνησικακίας και φόβων» και σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτόν «αποφεύχθηκε η αρνητικότερη εξέλιξη αλλά ετέθησαν οι προϋποθέσεις για νέες εντάσεις».
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και στη «βαριά και απρόσμενη δήλωση schaeuble για την Ελλάδα, η οποία είχε ως στόχο να περιορίσει τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μεταθέτοντας τις πιο λεπτές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής στα χέρια μιας τεχνικής Αρχής, με πλήρεις δικαιοδοσίες και, φυσικά, υπό τον έλεγχο του Βερολίνου».
Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι «οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών πρέπει να ερμηνευθούν ως επίσημη θέση της κυβέρνησης του Βερολίνου» και καθιστά σαφές ότι «αισθάνεται την πολιτική και ηθική υποχρέωση να αντιταχθεί στις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού».
Όπως υποστηρίζει ο Prodi «δεν πρόκειται απλά για ένα νομικής φύσεως πρόβλημα, αλλά για μια πολιτική στροφή» και επικαλείται τη δήλωση, του γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Joschka Fischer ο οποίος με παρέμβασή του σε γερμανικό έντυπο είχε γράψει τότε ότι «η Γερμανία μετατρέπει, πλέον, την Ευρωζώνη, σε σφαίρα επιρροής της».
Ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός τονίζει ότι «δεν μπορούν να αφαιρούνται τα κύρια θεμέλια της κοινής πολιτικής με αποφάσεις που οδηγούν, σαφώς, στη διάλυση της Ένωσης».
Για τον λόγο αυτόν, ο Prodi ζητά να υπερισχύσει η πολιτική, με τη σύγκληση ευρωπαϊκής Συνόδου στην οποία να πάρουν μέρος αρχηγοί κυβερνήσεων, θεσμών και κομμάτων, με αναφορά στα συμφέροντα, στους στόχους και στους λόγους συνύπαρξης των μελών της Ένωσης.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης