Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Humanite: H Societe Generale κάνει… οικονομία, αν και τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν

Humanite: H Societe Generale κάνει… οικονομία, αν και τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν
Το καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου ήταν 2,219 δις. για το πρώτο εξάμηνο του 2015, αυξημένο κατά 77,8% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014
Επικριτική προς τη Societe Generale είναι η Humanite σε άρθρο της με τίτλο «Η Societe Generale δεν κερδίζει ποτέ αρκετά δισεκατομμύρια».
Μετά την ανακοίνωση κερδών πέρα από κάθε προσδοκία, η τράπεζα ετοιμάζεται να κάνει… οικονομία, την κατηγορεί η γαλλική εφημερίδα και εξηγεί γιατί. Μέχρι το τέλος του 2017 η Societe Generale θα κάνει οικονομία 850 εκατομμυρίων ευρώ, που έρχονται να προστεθούν σε περικοπές κόστους 900 εκατομμυρίων ευρώ το διάστημα 2013-2015.
Να κάνεις οικονομία είναι καλό, αλλά με ποιο μέτρο, αναρωτιέται η Humanite.
Τα 850 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια, είναι λίγο σουρεαλιστικό και παραπέμπει σε συρρίκνωση αναφέρει ο Mathieu Pué, κεντρικός αντιπρόσωπος του CFDT, καθώς περιμένει με αγωνία τις επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας.
Στο δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Societe Generale αυξήθηκαν κατά 25,2% (1,35 δις. ευρώ). Και το καθαρό τραπεζικό προϊόν παρουσίασε αύξηση 16,4% που μεταφράζεται σε 6,87 δις. ευρώ (πάνω από 13,2 δις. ευρώ το εξάμηνο).
Το καθαρό αποτέλεσμα του ομίλου είναι 2,219 δις. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2015, αυξημένο κατά 77,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014. Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας Frederic Oudea στέκεται στην ικανότητα να δημιουργεί κέρδη για τους μετόχους της, αλλά επισημαίνει ότι εξαιτίας του ρίσκου των αριθμών αυτά μπορεί να συμπιεστούν και τελικά οι μέτοχοι να μοιραστούν το 50% των κερδών.
Και σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί το κράτος επέστρεψε 26 εκ. ευρώ στην τράπεζα το 2014 στο όνομα της CISE (φορολογική πίστωση για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση), όταν Societe Generale έχει αυξήσει τη δραστηριότητά της στους τομείς των λογαριασμών, των ανθρώπων και της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες κατά 1,5%, την ίδια στιγμή που οι κερδοσκοπικές της δραστηριότητες έχουν μεγεθυνθεί κατά 20%.
O όμιλος αποφάσισε να ενισχύσει με 200 εκ. ευρώ την προσφυγή του, καθώς παρακολουθείται για τις συναλλαγές σε δολάρια από την αμερικάνικη δικαιοσύνη, που θα αποφανθεί αν οι τράπεζες παραβίασαν κανόνες και το εμπάργκο στις πλούσιες χώρες. Μετά τη BNP που τιμωρήθηκε με πρόστιμο 9 δις. δολαρίων και με την Credit Agricole να είναι στο κάδρο, ίσως η Societe Generale να ακολουθήσει.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης