Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barron΄s: Η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί εναλλακτικό σενάριο

Barron΄s: Η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ συνεχίζει να αποτελεί εναλλακτικό σενάριο
Η Citigroup θεωρεί το Grexit ως «βασικό σενάριο» και αποτελεί από τους μεγαλύτερους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο
Η Ελλάδα καλείται στις 20 Αυγούστου να πληρώσει ένα ομόλογο στην ΕΚΤ ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικές διαμάχες συνεχίζονται.
Την ώρα που  Ελλάδα φεύγει από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και είναι  έτοιμη να διασκεδάσει στις υπέροχες παραλίες της, ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται και πάλι αναφέρει το Barron΄s.
Δεν είναι σαφές ότι το τρέχον πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα θα δημιουργήσει τις βάσεις για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το τρίτο σχέδιο διάσωσης.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού είναι 20 Αυγούστου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 3,2 δισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα πρέπει να αξιολογήσουν τις παραμέτρους του δανείου ενώ η ΕΚΤ προτίθεται να αξιολογήσει τις ελληνικές τράπεζες.
Αλλά κόκκινες κάρτες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται:
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ελληνικό πρόγραμμα, έως ότου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφέρουν κάποια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Και η εσωτερική πολιτική κατάσταση  ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι  άσχημη.
Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να οικοδομήσει  εμπιστοσύνη στους  καταναλωτές και στους επενδυτές  ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της.
Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας ανοίγει και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει για την σημαντική τουριστική βιομηχανία, που  αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ
Όσον αφορά το χρηματιστήριο ο δείκτης X FTSE 20 με την κωδική ονομασία GREK μειώθηκε περίπου -4% τον Ιούλιο και σημειώνει πτώση -28% κατά το 2015.
Το ADRs της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας μειώθηκε κατά 15% τον Ιούλιο και από τις αρχές του 2015 σημειώνει απώλειες -50%.
Για την πορεία της Ελλάδος οι αναλυτές παραμένουν απαισιόδοξοι.
Η Citigroup θεωρεί το Grexit ως «βασικό σενάριο» και αποτελεί από τους μεγαλύτερους κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί με μια πιθανή επιβράδυνση της Κίνας και μια αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve προς το τέλος του 2015.
Το Grexit θα έβλαπτε την αξιοπιστία του ευρώ και θα μπορούσε να επιβάλλει αλλαγές στην διαδικασία αντιστάθμισης των κινδύνων.
Υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι;
Στη χειρότερη περίπτωση, ένα Grexit θα μπορούσε να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων της FED και μια τέτοια εξέλιξη θα άρεσε στις αγορές.
Το Grexit εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως χαμηλής επίδρασης κίνδυνος.
 Προς το παρόν, η ΕΚΤ έχει παρέμβει χορηγώντας περισσότερη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης για τις ελληνικές τράπεζες ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί  ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης