Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Ο Βαρουφάκης σχεδίαζε μία επανάσταση - Οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάζονται για όλα

Guardian: Ο Βαρουφάκης σχεδίαζε μία επανάσταση - Οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάζονται για όλα
Παλιότερα τον κατηγορούσαν ότι δεν είχε plan B -  Τώρα δέχεται και πάλι επιθέσεις
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πολύ λίγους φίλους σε επίσημο επίπεδο πια γράφει ο Philippe Legrain στον  Guardian και προσθέτει ότι από τότε που απομακρύνθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και έκανε και κριτική για τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας στις απαιτήσεις της Γερμανίας, χάνουν την υπομονή τους μαζί του και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ότι ο Βαρουφάκης σχεδίαζε ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, βασισμένο στα φορολογικά μητρώα ήταν τελείως ανορθόδοξο, αυτό είναι κατανοητό.
Πριν τις τελευταίες αποκαλύψεις, όμως, ο Βαρουφάκης είχε κατηγορηθεί ότι στεκόταν απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές χωρίς εναλλακτικό πλάνο για το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να αποτύγχαναν.
Πολλοί ειδικοί και αναλυτές είχαν συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση ότι χρειάζεται να προετοιμάσει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος για να έχει ρευστότητα στην περίπτωση που οι αρχές της ευρωζώνης έκλειναν τις στρόφιγγες.
Έτσι, θα μπορούσε να γίνει πιστευτή η απειλή της για χρεωκοπία, ενώ θα παρέμενε στην ευρωζώνη ελπίζοντας να πείσει τους πιστωτές να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, που χρειάζεται η μονίμως σε ύφεση ελληνική οικονομία για να ανακάμψει.
Αλλά τώρα που φαίνεται ότι ο Βαρουφάκης είχε plan B, δέχεται και πάλι επιθέσεις.
Πολλοί τον κριτικάρουν ότι πήγαινε να εγκαθιδρύσει μία νέα δραχμή προδίδοντας την επίσημη θέση της κυβέρνησης για παραμονή στο ευρώ.
Αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια.
Η Τράπεζα της Αγγλίας για το ενδεχόμενο του Brexit που μπορεί να συμβεί παρά το γεγονός ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι το πλάνο του Βαρουφάκη δεν θα λειτουργούσε.
Καταρχήν η ιδέα να στήσεις ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών με τα ΑΦΜ των πολιτών είναι δαιμόνια.
Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχεται για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων τωρινών και μελλοντικών φόρων, αυτό βγάζει νόημα.
Επίσης δεδομένου ότι χρειάζεται χρόνος για να τυπώσεις και να διανείμεις τα νέα τραπεζογραμμάτια, το να αρχίσεις με ένα καθαρά ηλεκτρονικό σύστημα είναι επίσης λογικό.
Ίσως η μοναδική ένσταση είναι ότι η υποκλοπή των ΑΦΜ είναι παράνομη.
Αλλά αν ο Τσίπρας αποφάσιζε να προχωρήσει με το πλάνο Βαρουφάκη και από τη στιγμή που είχε και το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, θα μπορούσε να πάρει την έγκριση της Βουλής.
Άλλωστε, και τα επείγοντα νομοσχέδια έρχονται υπό την απειλή των δανειστών ότι θα τινάξουν στον αέρα το τραπεζικό σύστημα και τις οικονομίες των πολιτών και των μικρών επιχειρήσεων.
Οι πραγματικές ενστάσεις είναι ότι αυτό το πλάνο σχεδιάστηκε μυστικά.
Αλλά οι καιροί της απελπισίας, απαιτούν και μέτρα απελπισίας.
Η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων, από την άλλη, ελέγχεται από την τρόικα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό οικονομικών.
Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι οι ξένοι μπορούν να διασφαλίσουν αποτελεσματικότερα τη συλλογή των φόρων.
Πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι δίνει στην ευρωζώνη τη δυνατότητα να ελέγχει σημαντικούς τομείς του ελληνικού φορολογικού συστήματος.
Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κατανοητό ότι ο Βαρουφάκης με την έγκριση του Τσίπρα κινήθηκε κρυφά. Το να «χακάρει» το σύστημα, αν και είναι λυπηρό, είναι ταυτόχρονα και δικαιολογημένο τηρουμένων των αναλογιών. Ο Βαρουφάκης σχεδίαζε μία επανάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης