Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: DTA και stress test θα κρίνουν αν είναι επαρκή τα 25 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Fitch: DTA και stress test θα κρίνουν αν είναι επαρκή τα 25 δισ. για τις ελληνικές τράπεζες
Αν και το βασικό σενάριο της Fitch προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η ευνοϊκή μεταχείριση των DTAs, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη
Επαρκή εκτιμά ότι είναι τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, εκτός και αν η αναβαλλόμενη φορολογία (DTA) πάψει να υπολογίζεται στα βασικά κεφάλαια.
Σε ανάλυσή της με ημερομηνία 24 Ιουλίου 2015, η Fitch αναφέρει ότι το DTA των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες κατέχουν το 94% της τραπεζικής αγοράς στην Ελλάδα, αντιστοιχεί στο 45% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1, όπως καταγράφηκε στα τέλη του 2014.
Αν και το βασικό σενάριο της Fitch προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η ευνοϊκή μεταχείριση των DTAs, η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί μια πιο σκληρή προσέγγιση όσον αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επάρκεια των κεφαλαίων που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, θα διαδραματίσουν και τα stress tests.
Το αποτέλεσμα των stress tests για το αν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα είναι σε θέση να απορροφήσουν ενδεχόμενες ζημιές, θα κρίνει και την επάρκεια των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Τα stress tests της ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο.
H Fitch προχώρησε στην ανάλυση δύο βασικών stress σεναρίων (ακραίες συνθήκες) για τις ελληνικές τράπεζες:
Το πρώτο προϋποθέτει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ορισμό που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ).
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 11,2 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο αυξάνει τις απομειώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα πρότυπα που εφάρμοσαν οι κυπριακές τράπεζες.
Αυτό το σενάριο προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης των 15,9 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης