Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ, σε πέντε γραφήματα

tags :
Bloomberg: Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ, σε πέντε γραφήματα
«Αξίζουν οι θυσίες για την παραμονή στο ευρώ;», διερωτάται το Bloomberg
Ενόψει του τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, εγείρεται ερωτηματικό για το κατά πόσο αξίζουν οι θυσίες του ελληνικού λαού και η λιτότητα, ώστε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ερώτημα που ταλανίζει πολλούς μπορεί ίσως να απαντηθεί από την ιστορία.
Ειδικότερα, παραθέτει πέντε πίνακες που καταδεικνύουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από την είσοδό της στη ζώνη του ευρώ.

1. Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν μια θετική εξέλιξη για τους Έλληνες. Αλλά μόνο τα πρώτα χρόνια. Μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και στη συνέχεια της ελληνικής κρίσης χρέους, το ΑΕΠ έχασε τα κέρδη του. Ειδικότερα, το 2012 το ελληνικό ΑΕΠ ήταν ίσο με το ΑΕΠ του 2001, κατά 74% μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.


2. Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί το διάστημα 2003-2007 να σημειώθηκαν κέρδη, σημειώνει το Bloomberg, ωστόσο ο βασικός δείκτης έχει προ πολλού υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά, 6.355 μ.β., και τώρα βρίσκεται κάτω από τις 800 μ.β.


3. Εμπόριο: Θετική ήταν η πορεία του ελληνικού εμπορίου, μετά την είσοδο στο ευρώ. Ειδικότερα, οι εξαγωγές στις χώρες του ευρώ αυξήθηκαν από τα 4,5 δισ. το 2000, στα 11,2 δισ. το 2014. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς μη κράτη – μέλη του ευρώ αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, από τα 6,5 δισ. στα 24,8 δισ. δολάρια, αποδεικνύοντας ίσως ότι η ένταξη στο ευρώ δεν ήταν το κλειδί της εμπορικής ανάπτυξης της Ελλάδας.



4. Ανεργία: Το Bloomberg σημειώνει ότι τα επίπεδα ανεργίας στους νέους στην Ελλάδα είχαν αρχίσει να αυξάνονται πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ. Εντούτοις, τα πρώτα χρόνια το κλίμα αντιστράφηκε, με την ανεργία στους νέους να καταγράφει θεαματική πτώση, έως ότου σημειώθηκε η κρίση. Τώρα η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 50% και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.



5. Αποταμιεύσεις: Το επίπεδο της αποταμίευσης στην Ελλάδα αυξήθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης, χωρίς, ωστόσο, να φτάνει τα επίπεδα της δεκαετίας του ’90 και νωρίτερα. Ωστόσο, οι Έλληνες δεν ξοδεύουν τόσα όσα στα τέλη του ‘90 και τις αρχές του 2000. Ενδεικτικά η αποταμίευση τότε άγγιζε μόλις το 4%, ενώ τώρα υπολογίζεται περίπου στο 11%.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης