Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες ρίχνουν την Ελλάδα ξανά στην ύφεση

tags :
Bruegel: Τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες ρίχνουν την Ελλάδα ξανά στην ύφεση
Η Κομισιόν αναθεώρησε ήδη επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της Ελλάδος
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ κατέγραψε η Ελλάδα τους πρώτους πέντε μήνες του 2015, κόντρα στην πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ δηλαδή η διαφορά ήταν 3,1 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το γνωστό think tank των Βρυξελλών Bruegel.
Για τον Ιούνιο τα καθαρά έσοδα ήταν 3,2 δισ. ευρώ δηλαδή 360 εκατ ευρώ λιγότερα από τον στόχο για τον μήνα.
Στο ίδιο ποσό δηλαδή 3,2 δισ. ευρώ ανήλθαν και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιούνιο στα 1,5 δισ. ευρώ βελτιωμένες σε σχέση με τον στόχο.
Αλλά αυτό ήταν το αποτέλεσμα σημαντικών περικοπών στις δαπάνες και έτσι αυξήθηκαν τα έσοδα, αν και αυτό οφείλεται και στην είσπραξη φόρων που αρχικά υπολογίζονταν για τον Μάιο.
Στα στοιχεία του Ιουνίου δεν φαίνεται, όμως, η επίδραση από τα capital controls, που επιβλήθηκαν στο τέλος του Ιουνίου του 2015, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα.
Αντίθετα, τα στοιχεία του Ιουλίου του 2015 θα συμπεριλάβουν τις επιπτώσεις από τα capital controls και θα είναι το κλειδί γιατί πρόκειται για τον πιο σημαντικό μήνα όσον αφορά τα έσοδα στην Ελλάδα.
Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει  ήδη αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για ύφεση -4% από -2%, τη στιγμή που οι προβλέψεις της τον Αύγουστο του 2014 ήταν για ανάπτυξη +2,9% και την άνοιξη του 2015 για ανάπτυξη +0,5%.









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης