Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Πέντε σενάρια για το νομισματικό μέλλον της Ελλάδας

Wall Street Journal: Πέντε σενάρια για το νομισματικό μέλλον της Ελλάδας
Πέντε «πιθανά» σενάρια για το νομισματικό μέλλον της Ελλάδας παρουσιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα (30/6) η Wall Street Journal
Πέντε «πιθανά» σενάρια για το νομισματικό μέλλον της Ελλάδας παρουσιάζει σε σημερινό της δημοσίευμα (30/6) η Wall Street Journal σχολιάζοντας ότι η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στο να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και στο να την εγκαταλείψει.
Σύμφωνα με τον υπογράφοντα Stephen Fidler, τα σενάρια έχουν ως εξής:

Η Ελλάδα μένει στην Ευρωζώνη

Αυτή η επιλογή είναι πιθανό να προκαλέσει τη μικρότερη βραχυπρόθεσμη αποδιοργάνωση στην ελληνική οικονομία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας θα διατηρήσει την πρόσβαση σε ρευστότητα από την ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν υποστήριξη.
Αυτό μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να συνοδεύεται από κάποιας μορφής περαιτέρω διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση του χρέους.
Για να καταλήξει εκεί η Ελλάδα σχεδόν σίγουρα θα πρέπει να δεχθεί περισσότερους όρους που η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να αποδεχθεί.

Η Ελλάδα κρατά το ευρώ αλλά βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης
Σύμφωνα με τον Jacob Funk Kierkegaard του Ινστιτούτου Οικονομικών στην Ουάσιγκτον πρόκειται για την επιλογή του Μαυροβουνίου και αποτελεί την πιο πιθανή έκβαση για την Ελλάδα.
Αυτό δεν σημαίνει μια νέα δραχμή αλλά ότι η Ελλάδα γίνεται ακόμα ένας φτωχός δορυφόρος των βαλκανικών οικονομιών στην Ευρωζώνη.
Αυτό, κατά τον ίδιο, θα ήταν το χειρότερο επειδή η Ελλάδα θα έχανε την πρόσβαση στην ΕΚΤ.
Χώρες που χρησιμοποιούν ένα ξένο νόμισμα ως νόμιμο χρήμα όταν είναι αντιμέτωπες με κρίση ρευστότητας αντιμετωπίζουν και κρίση φερεγγυότητας.

Νόμισμα με κλειδωμένη ισοτιμία
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα δημιουργούσε ένα νέο νόμισμα αλλά να το κλειδώσει με το ευρώ.
Το ύψος της νέας δραχμής σε κυκλοφορία θα περιοριζόταν από το μέγεθος των διεθνών αποθεματικών της Ελλάδας, περίπου 5,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον τελευταίο υπολογισμό.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα πειθαρχούσε τους Έλληνες, καθώς όπως υποστηρίζει φτωχές οικονομικές πολιτικές οδηγούν σε μια εκροή αποθεματικών και ως εκ τούτου της εγχώριας νομισματικής βάσης που ωθεί προς τα πάνω τα επιτόκια δραχμής.
Το μειονέκτημα είναι ότι Κεντρική Τράπεζα είναι περιορισμένη επειδή δεν μπορεί να τυπώσει ελεύθερα χρήμα.
Επίσης επιβάλλει πειθαρχία που για τώρα δεν φαίνεται δελεαστικό στη σημερινή ελληνική κυβέρνηση.
Όπως σημειώνει πρόκειται για μια πολυσυζητημένη πρόταση αλλά με θεωρητική πιθανότητα.

Παράλληλο νόμισμα
Σε αυτό το σενάριο θα κυκλοφορούν μαζί ευρώ και δραχμή.
Αυτό έχει αρκετούς ιστορικούς προγόνους κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν.
Στην πράξη ένα διπλό σύστημα είναι πιθανό να προκύψει εάν η ελληνική κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ και πρέπει να πληρώσει τις εγχώριες υποχρεώσεις της σε εθνικά IOUs.
Αυτά στο μέλλον θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν σε ευρώ ή τελικά σε δραχμή αλλά αρχικά θα ήταν υποχρεώσεις του κράτους σε ευρώ που θα είχαν υποβαθμισμένη αξία στην κοινή γνώμη σε σχέση με τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα σε ευρώ.
Αυτό το καθεστώς συναλλαγών θα συνεχιζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά υπάρχει μια οικονομική τάση που λέγεται Νόμος του Gresham «Το κακό χρήμα διώχνει το καλό».
Με την πάροδο του χρόνου το ευρώ θα εξαφανιζόταν από την κυκλοφορία επειδή οι άνθρωποι θα τα συσσώρευαν ως αποθεματικό αξίας και θα ξόδευαν τα κρατικά IOUs.
Εκ των πραγμάτων η δραχμή, όπως και να λέγεται, θα γινόταν το κύριο μέσο συναλλαγής.

Η νέα δραχμή
Η μετάβαση προς τη νέα δραχμή ίσως δεν έρθει άμεσα αλλά σταδιακά, όπως προκύπτει από τα παραπάνω.
Αλλά μια τελική αλλαγή νομίσματος θα έδινε στην Ελλάδα τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής.
Ωστόσο, πιθανόν θα δημιουργούσε τεράστια βραχυπρόθεσμη αποδιοργάνωση, όχι μόνο λόγω της βαθιάς υποτίμησης που θα ακολουθούσε και της αφερεγγυότητας των τραπεζών.
Μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να είναι η μηχανή για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επειδή θα τόνωνε τη ζήτηση για τις ελληνικές εξαγωγές ρίχνοντας σε πραγματικούς όρους τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών της Ελλάδας.
Μακροπρόθεσμα οι συνέπειες μιας υποτίμησης εξαρτώνται από την ποιότητα των οικονομικών πολιτικών που τη συνοδεύουν.
Θα προκαλέσει πληθωρισμό αυξάνοντας το κόστος των εισαγωγών.
Ένα σημαντικό θέμα είναι πόσο η κυβέρνηση θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο πληθωρισμό.
Όσο πιο πολύ επιτρέπεται να ανέβουν οι μισθοί και οι συντάξεις τόσο λιγότερος είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η υποτίμηση στην προσομοίωση των ελληνικών εξαγωγών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης