Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

KBC Bank: Επιζήμιο για την Ευρωζώνη ένα Grexit – Μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε. το βρετανικό δημοψήφισμα

KBC Bank: Επιζήμιο για την Ευρωζώνη ένα Grexit – Μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε. το βρετανικό δημοψήφισμα
Δεν μπορούν να αποκλειστούν απροσδόκητες εξελίξεις, σημειώνει
Η ελληνική χρεοκοπία είναι πολύ πιο κοντά μετά τις εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου, επισημαίνει σε ανάλυσή της η KBC Bank, η οποία σημειώνει ότι αν και είναι περιορισμένη η πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης, ωστόσο υπογραμμίζει ότι μακροπρόθεσμα, ένα Grexit θα είναι πολύ επιζήμιο για την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι αν και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν φέρει πιο κοντά την ελληνική χρεοκοπία, «ωστόσο υπάρχει ακόμη περιθώριο για να βγούμε από αυτή την άσχημη και χαοτική κατάσταση».
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται, η αβεβαιότητα θα βασιλέψει τις επόμενες ημέρες και νέες απροσδόκητες εξελίξεις δεν θα πρέπει να αποκλειστούν.
Μια χρεοκοπία δεν σημαίνει απαραιτήτως και έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σημειώνει η KBC Bank,η οποία σημειώνει ότι δεν υπάρχουν κανόνες που να προβλέπουν μια τέτοια εξέλιξη.
Ωστόσο, ύστερα από μια χρεοκοπία, η πιθανότητα η Ελλάδα να εξέλθει της ζώνης του ευρώ αυξάνεται, καθώς ίσως η χώρα αρχίσει να εκδίδει το δικό της νόμισμα.
Δεδομένων αυτών των αβεβαιοτήτων, επισημαίνεται, το αίσθημα μη ανάληψης κινδύνου θα κυριαρχήσει στις αγορές σήμερα και τις επόμενες ημέρες, ωστόσο οι επενδυτές ίσως να είναι πολύ προσεκτικοί πριν «επενδύσουν» σε ένα Grexit και να περιμένουν περαιτέρω ενδείξεις από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ωστόσο, οι περισσότεροι επενδυτές δεν είχαν τοποθετηθεί για μια τέτοιου είδους αβεβαιότητα και θα αναζητήσουν να προστατευθούν έναντι ενός πιθανού Grexit.
Υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστοι παράμετροι και η κατάσταση ίσως συνεχίσει να αλλάζει από ώρα σε ώρα, όπως συνέβη και το σαββατοκύριακο.
Συνολικά, όμως, σημειώνει η KBC Bank, το αίσθημα μη ανάληψης κινδύνου σημαίνει ότι επωφελούνται τα γερμανικά ομόλογα και έτσι διευρύνεται το spread στις αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τις οποίες παρακολουθεί πολύ στενά η ΕΚΤ.
Επίσης, ίσως αυξηθούν τα spreads των ομολόγων, εκτός της Γερμανίας.
Υπό πίεση θα βρεθούν ακόμη το ευρώ και οι μετοχές, ενώ αντιθέτως ο χρυσός θα μπορούσε προσωρινά να επωφεληθεί.
Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, σημειώνει η KBC Bank, «δεν αναμένουμε μια επανάληψη της ταραχής που καταγράφηκε το 2010-2013, η μετάδοση της κρίσης θα είναι περιορισμένη, καθώς η Ελλάδα είναι μικρή και όχι πολύ σημαντική για την Ευρωζώνη, ενώ το χρέος της το διακρατούν επίσημοι πιστωτές».
Ο κίνδυνος για τον τραπεζικό τομέα θα είναι επίσης μικρός.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ένα Grexit θα είναι πολύ επιζήμιο για τη ζώνη του ευρώ, καθώς υποδηλώνει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι μια καθαρά νομισματική ένωση, αλλά απλώς ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών που περιοδικά μπορεί να προσαρμοστεί.
Επίσης, μπορεί να έχει αντίκτυπο στο βρετανικό δημοψήφισμα για τη θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε., που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ε.Ε.
Ένα τέτοιο μακροπρόθεσμο Grexit παραμένει κίνδυνος, οποιοδήποτε και αν είναι το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης