Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Telegraph: Ταπεινωτικό για τους Έλληνες το δίλημμα - ΝΑΙ στους σκληρούς όρους των δανειστών ή χάος

Telegraph: Ταπεινωτικό για τους Έλληνες το δίλημμα  - ΝΑΙ στους σκληρούς όρους των δανειστών ή χάος
Η ταπείνωση που υφίσταται τώρα μία περήφανη και αρχαία χώρα αποτελεί ένα χρήσιμο μάθημα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ
Θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνει ο βρετανικός Telegraph υποστηρίζοντας σε σημερινό της δημοσίευμα ότι «η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια πριν δεν ισχύει πλέον, όταν ο έλεγχος του νομίσματος και της οικονομικής πολιτικής παραδίδεται σε μια υπερεθνική αρχή».
Με την επισήμανση ότι «η ταπείνωση που υφίσταται τώρα μία περήφανη και αρχαία χώρα αποτελεί ένα χρήσιμο μάθημα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ» σχολιάζει τη στάση των δανειστών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση που ουσιαστικά την οδηγεί εκτός της ευρωζώνης καθώς είναι σχεδόν απίθανο να παραμείνει στο ευρώ.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «το γεγονός ότι έχουν διαψευστεί τόσες φορές οι προβλέψεις για ένα επικείμενο τέλος καθιστά οποιαδήποτε περαιτέρω πρόβλεψη αναξιόπιστη» κάνοντας λόγο και για το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΚΤ το οποίο, όπως υποστηρίζει, πρόκειται να τερματιστεί.
Η εφημερίδα αναφέρει το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν μπροστά τους το δίλημμα:
Να συμφωνήσουν με τους σκληρούς όρους των δανειστών ή να αντιμετωπίσουν το χάος, μια γνωστή ευρωπαϊκή απειλή για να αναρωτηθεί «εάν είναι αυτό το σπουδαίο ιδανικό στο οποίο βασίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση;»
Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι παρότι όλα αυτά να μοιάζουν σχετικά ασήμαντα για τη Βρετανία από τη στιγμή που δεν είναι μέλος του ευρώ, ο οικονομικός αντίκτυπος μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα επηρέαζε αρνητικά τη χώρα, και τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Λονδίνου».
«Ως θεσμός, η ΕΕ υπόσχεται ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στα κράτη μέλη της, σε αντάλλαγμα για τη συγκέντρωση της κυριαρχίας τους. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας, έκανε το αντίθετο. Όλοι ξέρουν ότι η χώρα δεν έπρεπε ποτέ να ενταχθεί στην ευρωζώνη αλλά και ότι, μετά την ένταξή της, δεν έπρεπε να της χορηγηθούν αλλεπάλληλα δάνεια», καταλήγει ο Telegraph.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης