Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο διεθνής Τύπος για τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα - Ο Τσίπρας άνοιξε την πόρτα στο Grexit

Ο διεθνής Τύπος για τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα - Ο Τσίπρας άνοιξε την πόρτα στο Grexit
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου οι δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα
(upd4)Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες από αύριο Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, με τα διεθνή μέσα να μεταδίδουν εικόνες από τις ουρές στα ATMs και την αγωνία των συνταξιούχων. 
Τα μέσα ενημέρωσης στη γειτονική Τουρκία αναφέρονται στις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα και μεταφέρουν την αφωνία των πολιτών  για την επόμενη μέρα. 
Το αμερικανικό Marketwatch μεταδίδει ότι η Ελλάδα στήνει το σκηνικό για μια εβδομάδα χάους στις διεθνείς αγορές. 
Οι μετοχές των τραπεζών καταγράφουν ισχυρή πτώση τη Δευτέρα, με φόντο το «λουκέτο» στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο βρετανικός Guardian.
Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το μέλλον της ευρωζώνης.
"Μπορεί ακόμη η Ελλάδα να αποφύγει το Grexit;" διερωτώνται σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μέσω του οποίου επιβεβαίωσε την τραπεζική αργία και την επιβολή capital controls στην Ελλάδα.
"Μπορεί τελικά η Ελλάδα να αποφύγει το Grexit;" είναι το ερώτημα που θέτουν οι Financial Times.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, παρά τις διαβεβαιώσεις του συνόλου των Ευρωπαίων πως η Ελλάδα είναι - και θα παραμείνει - αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ αποφάσισε την Κυριακή να παγώσει το ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. 
Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε τραπεζική αργία, ελλά εάν η κυβέρνηση κατορθώσει να βρει έναν τρόπο για να εξέλθει από αυτό το χάος, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά και να ανοίξουν με ευρώ. 
Eάν όμως η ΕΚΤ διακόψει πλήρως κάθε στήριξη προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε οι υπό κατάρρευση ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν ξανά με νέο νόμισμα.
Και τώρα η διαδικασία του Grexit θα έχει αρχίσει... 
H Ελλάδα πρέπει μέχρι την Τρίτη να καταβάλλει 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, διαφορετικά θα έχει χρεοκοπήσει. 
Aλλά στην ουσία μια στάση πληρωμών της Ελλάδας απέναντι στο ΔΝΤ δεν θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς, εάν η χώρα κατορθώσει να παραμείνει στο ευρώ.
O Αλέξης Τσίπρας ανοίγει την πόρτα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Σύγκρουση δημοκρατιών» απεικονίζει την Ευρώπη χωρισμένη στα δύο.
Από τη μία η Ακρόπολη και από την άλλη η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
««Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει την πόρτα στο Grexit, ανακοινώνοντας δημοψήφισμα σχετικά με τις προτάσεις των δανειστών» σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Ο γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα

Όπως υπογραμμίζει σε σχόλιό της η γερμανική Frankfurter Rundschau, σύμφωνα με τη Deutsche Welle:
«Μισό χρόνο μετά την αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα πρέπει να διαπιστώσει κανείς, δυστυχώς, ότι από την ελληνική αυτή κυβέρνηση δεν λείπει μόνον η εμπειρία.
Της λείπει και το ευρωπαϊκό πνεύμα.
Ουδεμία στιγμή θέλησε να επιλύσει το πρόβλημα χρέους της χώρας μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά πάντα εναντίον τους.
Επένδυσε στον εκβιασμό και την αντιπαράθεση. Και αυτό μολονότι οι πιστωτές προχώρησαν σε σημαντικές παραχωρήσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως στο θέμα του πλεονάσματος.
Ο Τσίπρας φέρει λοιπόν την ευθύνη για την κλιμάκωση.
Την ίδια ώρα όμως απέτυχε και η πολιτική της Angela Merkel στο πεδίο διάσωσης του ευρώ.
Η προσπάθειά της να επιφέρει αποκλιμάκωση της κρίσης με ένα μείγμα πίεσης για περικοπές και ανταλλαγμάτων για τις χώρες που παραστράτησαν, αποδυνάμωσαν την νομισματική ένωση και δυστυχώς δεν την σταθεροποίησαν».
«Ακόμη δεν είναι αργά», εκτιμά η Berliner Zeitung.
«Και όπως πάντα σε περιπτώσεις συγκρούσεων, πρέπει να υποχωρεί ο πιο έξυπνος. Δηλαδή η Ευρώπη.
Θα ήταν συνετό να κατατεθεί πριν το δημοψήφισμα μια πρόταση στους Έλληνες την οποία δεν θα μπορούν να απορρίψουν οι πολίτες.
Ένα μορατόριουμ για το χρέος, για παράδειγμα, που θα συνοδεύεται φυσικά από όρους.
Όποιος ζητά από την Ελλάδα να αναλάβει ευθύνες, θα πρέπει να της δώσει ευχέρεια κινήσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα του στο γκρεμό, ας τον βοηθήσουμε να βρει το δρόμο της επιστροφής.
Ίσως διδαχθεί από την ανούσια κλιμάκωση των τελευταίων μηνών, όταν οι Έλληνες του καταδείξουν τις επόμενες μέρες τις συνέπειες ενός Grexit στα ΑΤΜ».
Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε παράταση του ELA για 48 ώρες, χωρίς αύξηση του ορίου ρευστότητας, η Stuttgarter Zeitung σχολιάζει: «Με την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα η ΕΚΤ κινδυνεύει για άλλη μια φορά να παραβιάσει κόκκινες γραμμές.
Βάσει καταστατικού επιτρέπεται να βοηθά τις ελληνικές τράπεζες, μόνον εάν υπάρχουν εγγυήσεις.
Οι εγγυήσεις αυτές όμως δεν υφίστανται. Στηρίζοντας τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ συνέβαλε στο να επικρατεί στην Αθήνα ένα αίσθημα ασφάλειας.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να περιορίσει τώρα την παροχή έκτακτης ρευστότητας.
Την ευθύνη γι΄ αυτό φέρουν οι Τρίπρας, Βαρουφάκης και ΣΙΑ».
«Ο λογαριασμός για πέντε χρόνια δειλίας», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Είναι εύκολο να ρίξει κανείς την ευθύνη στον Τσίπρα, λέγοντας πως η απόφαση για δημοψήφισμα τώρα, αντί για νωρίτερα, είναι στην καλύτερη περίπτωση λαϊκιστική, στην χειρότερη δειλία».
«"Δειλία" όμως είναι η απάντηση και σε ένα άλλο ερώτημα, στο πώς μπόρεσε να φτάσει η Ευρωζώνη συνολικά σε μία κατάσταση που μία ανισόρροπη κυβέρνηση μπορεί να φέρει μία νομισματική ένωση στο χείλος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η πρώτη αντίδραση χθες Κυριακή

Το Bloomberg μεταδίδει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ανοίξουν αύριο Δευτέρα.
«Η Ελλάδα κλείνει τις τράπεζες τη Δευτέρα για να αποτρέψει την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τo Reuters μεταδίδει δηλώσεις του Μιχάλη Σάλλα και του Άνθιμου Θωμόπουλου της Πειραιώς, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές τη Δευτέρα.
Ο Guardian παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και μεταδίδει ότι αυτή την ώρα ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο την επιβολή των capital controls.
Σύμφωνα με τους Financial Times η Ελλάδα σχεδιάζει να επιβάλει περιορισμούς στις μεταφορές μετρητών από τράπεζα σε τράπεζα και τις αναλήψεις μετρητών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν κλειστές για αρκετές ημέρες.
Η γαλλική Monde μεταδίδει εικόνες από τις ουρές στα ATMs της Αθήνας, μετά την ανακοίνωση της επιβολής capital controls στις ελληνικές τράπεζες.
Ο βρετανικός Guardian παρομοιάζει την ελληνική κρίση με τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σαράγεβο, που στάθηκε αφορμή για το ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρώτη ενημέρωση: 20:22, Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης