Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Σήμα κινδύνου για τις κυπριακές τράπεζες από ένα Grexit - Θα πλήξει την ποιότητα των assets

Moody’s: Σήμα κινδύνου για τις κυπριακές τράπεζες από ένα Grexit - Θα πλήξει την ποιότητα των assets
Αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα είχε αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζες της Κύπρου, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Στις αρνητικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ στην ποιότητα του ενεργητικού και τις επιδόσεις των κυπριακών τραπεζών αναφέρεται ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, καθώς όπως σημειώνει αρκετές κυπριακές επιχειρήσεις έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των τραπεζών για βελτίωση της ποιότητας.
Ειδικότερα αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν είναι σε σημαντικό βαθμό άμεσα εκτεθειμένες στην Ελλάδα, μετά την πώληση των ελληνικών εργασιών τους το Μάρτιο του 2013, η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα αυτή δημιουργεί κινδύνους.
«Αν και δεν είναι το κεντρικό μας σενάριο, μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του ενεργητικού και τις επιδόσεις των κυπριακών τραπεζών, καθώς διάφορες κυπριακές επιχειρήσεις έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των τραπεζών για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους» αναφέρουν οι Moody`s.
Ο οίκος αναφέρεται και στον Κώδικα Συμπεριφοράς για το χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν Οικονομικές Δυσκολίες που εξέδωσε την περασμένη βδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, σημειώνοντας πως οι κυπριακές τράπεζας θα επωφεληθούν από τον νέο Κώδικα, ωστόσο θεωρεί ότι η ποιότητα του ενεργητικού τους θα συνεχίσει να είναι αδύναμη για πολλά χρόνια ακόμη.
Ο Κώδικας, ο οποίος ήταν απαίτηση του προγράμματος στήριξης της χώρας από την Τρόικα «θα ωφελήσει τις κυπριακές τράπεζες διότι δίνει πληροφορίες σε σχέση με τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών και επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις δανείων των οφειλετών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες» εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.
Παραθέτοντας λεπτομέρειες του Κώδικα, o οίκος αξιολόγησης Moody's σημειώνει ότι θα βοηθήσει τους δανειολήπτες να κατανοήσουν τη διαδικασία και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την αναδιάρθρωση των δανείων τους και θέτει ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, κάτι το οποίο είναι πιθανόν να επιταχύνει τη διαδικασία και να μειώσει τον αριθμό των μη συνεργάσιμων οφειλετών.
Μέχρι σήμερα οι Κύπριοι δανειολήπτες ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόθυμοι να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων τους λόγω μιας ευρέως διαδεδομένης πεποίθησης ότι θα μπορούσαν να μην προχωρήσουν στην αποπληρωμή τους, λόγω παλαιότερων αδυναμιών του νομικού πλαισίου, σύμφωνα με τον οίκο.
Σημειώνει ότι ο Κώδικας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και τους Συμβούλους Αφερεγγυότητας για να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τους δανειολήπτες να κατανοήσουν τα δικαιώματα των τραπεζών.
Κατά τη Moody's, παρόλο που η εφαρμογή του Κώδικα πιθανόν να βοηθήσει τις τράπεζες στην αποκατάσταση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, δεδομένου του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) που αντιμετωπίζουν, η ποιότητα του ενεργητικού τους θα παραμείνει αδύναμη για πολλά χρόνια ακόμη.
Όπως αναφέρει, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των χορηγήσεων ήταν στο υψηλό 46% από το Μάρτιο του 2015, και ήταν ακόμη υψηλότερος για τις κύριες εγχώριες τράπεζες. Ειδικότερα, στην Τράπεζα Κύπρου ήταν στο 51%, ενώ στην Ελληνική Τράπεζα στο 54,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης