Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Προς το συμφέρον Ελλάδας - δανειστών η συμφωνία με πολιτική λύση

Economist: Προς το συμφέρον Ελλάδας - δανειστών η συμφωνία με πολιτική λύση
Από το ξέσπασμα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πριν από πέντε χρόνια, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένας διαρκής εφιάλτης...
Το ελληνικό δράμα παρακολουθεί στενά ο Economist, αποτιμώντας κάθε νέο κεφάλαιο στο σίριαλ της Ελλάδας.
Το περιοδικό εμμένει να αντιδρά σε κάθε σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιώντας προς κάθε κατεύθυνση πως το κόστος ενός Grexit θα επισκιάσει τα πιθανά οφέλη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Όπως επισημαίνει ο Economist, από το ξέσπασμα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πριν από πέντε χρόνια, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένας διαρκής εφιάλτης.
Πλέον αυτός ο εφιάλτης έχει επανέλθει στο προσκήνιο, όπως ακριβώς και το 2012, όταν η Ελλάδα ξέφυγε οριακά από το χείλος του γκρεμού, μέσω της λήψης του δεύτερου πακέτου διάσωσης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.
Πίσω στο σήμερα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών έχουν παγώσει, στη σκιά της επιμονής της Αθήνας να αρνείται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούν οι πιστωτές της.
Οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου εμφανίζονται πλέον όλο και πιο περιορισμένες.
Ωστόσο ακόμη και τώρα το Grexit δεν συνιστά μια καλή και μια συμφέρουσα επιλογή.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως επίσης και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.
Αυτό είναι κατανοητό, γιατί τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είναι μια αιματηρή επιχείρηση και όχι μια χειρουργική επέμβαση.
Ακόμη και όσοι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, για λόγους τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, υποτιμούν το μέγεθος της ζημιάς που θα προκληθεί από ένα Grexit.
Η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που δεν θα αποπνέει καμία εμπιστοσύνη και που κανένας δεν θα μπορεί να εμπιστευθεί.
Το κύμα αντιπαράθεσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και τους ιδιώτες πιστωτές θα είναι μαζικό.
Τυχόν απόφαση της Ελλάδας να χρεοκοπήσει δεν θα επιφέρει τίποτα περισσότερο από μια ελάχιστη ανακούφιση.
Το Grexit όμως θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και στο σύνολο της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Υπάρχουν ισχυρά οικονομικά κίνητρα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές της να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία.
Εάν ο παράγοντας πολιτική το επιτρέψει είναι κάτι που θα φανεί σύντομα...

(Πρώτη ενημέρωση 18 Ιουνίου 2015, 07:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης