Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FXstreet: Ελληνική τραγωδία – Είναι αμετάκλητο ένα Grexit;

FXstreet: Ελληνική τραγωδία – Είναι αμετάκλητο ένα Grexit;
Μια σκιαγράφηση της κατάστασης για την Ελλάδα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 18ης Ιουνίου
Ύστερα από μήνες, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε μια πραγματικά κρίσιμη στιγμή, σημειώνεται σε δημοσίευμα του FXstreet, καθώς για να μπορέσει να αποπληρώσει στο τέλος του μήνα το 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ένα στάδιο που μια τέτοια συμφωνία φαίνεται ολοένα και περισσότερο δύσκολη.
Η ελληνική κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία των Ελλήνων που νιώθουν ότι έχουν φθάσει στα όριά τους στο τι μπορούν να πληρώσουν, δεν αποδέχεται την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές της στο συνταξιοδοτικό σύστημα και μη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Λίγες ημέρες πριν από την καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη, στις 18 Ιουνίου και της Συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης στις 25 Ιουνίου, σημειώνεται στο δημοσίευμα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί, αν όντως θα υπάρξει ένα Grexit ή πόσο κάτι τέτοιο θα επηρεάσει το ευρώ και τις αγορές.
Ωστόσο, στο άρθρο φιλοξενούνται οι απόψεις μιας σειράς παραγόντων που εκφράστηκαν την τελευταία εβδομάδα σε μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα σχετικά με την Ελλάδα.

Τα τρέχοντα προβλήματα της Ελλάδας από τον Arkadiusz Sieron
Το κύριο πρόβλημα είναι σχετικά απλό: η Ελλάδα δεν έχει αρκετά έσοδα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Στα τέλη Ιουνίου πρέπει να πληρώσει ποσό 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και περί τα 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, που ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Τα δημόσια έσοδα, όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με «κόκκινα δάνεια», εκροές καταθέσεων, ενώ μένουν από collaterals (εγγυήσεις) που χρειάζονται για να επιβιώσουν.
Παράλληλα, η κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώνεται από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και θα φθάσει στο 180,2% του ΑΕΠ το 2015.

Μια ελπιδοφόρα ομιλία για την Ελλάδα από τον Γιάνη Βαρουφάκη
Ο έλληνας υπουργός, ενώ παρουσιάζει μια σειρά από προτάσεις για βαθιές μεταρρυθμίσεις, ζητούσε ένα αισιόδοξο μήνυμα από τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel προς τον ελληνικό λαό.
«Οι ηθικολογικές αντιρρήσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα αφθονούν, αρνούμενοι στον ελληνικό λαό να πετύχει την αναγέννησή του.
»Ζητείται μεγαλύτερη λιτότητα από μια οικονομία που έχει γονατίσει, λόγω της μεγαλύτερης λιτότητας που έχει ζητηθεί ποτέ από μια χώρα.
»Καμία προσφορά για ελάφρυνση χρέους, κανένα σχέδιο για ώθηση των επενδύσεων και βεβαίως, κανένας "ελπιδοφόρος λόγος" για τους Έλληνες».
Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο χρόνος εξαντλείται, ενώ οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις δεν ήταν σαφώς αρκετές για τους θεσμούς.

Το ευρώ δεν αποτελεί για τους Έλληνες πολιτικό ζήτημα, αλλά αφορά τους νόμους της οικονομίας από τον Tor Vollalokken
Οι τρεις λόγοι που δεν συνάπτεται, μέχρι τώρα συμφωνία:
• οι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ, όμως δεν επιθυμούν να κάνουν ό,τι απαιτείται για να το έχουν,
• η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει το ευρώ, όμως δεν θέλει να το πει στον κόσμο ούτε να εφαρμόσει πολιτικές, που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν την ανάγκη ενός υποτιμημένου νομίσματος
• οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να κρατήσουν ως μέλος την Ελλάδα και να έχει το ευρώ ως νόμισμα, όμως δεν θέλουν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος σε ένα ανεκτό επίπεδο.
Όλοι, σημειώνει ο Vollalokken, είναι λάθος ανεξαρτήτως των λόγων που έχουν.

Η χρεοκοπία και το Grexit φαίνονται ως η καλύτερη επιλογή από την Barbara Rockfeller
Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει εισέλθει στη ζώνη του ευρώ και με μια λέξη, η χρεοκοπία και το Grexit είναι οι καλύτερες επιλογές.
Εκτιμήστε την Ελλάδα γι' αυτό που είναι και δεν είναι Γερμανία.

Ευρώ: το τέλος της αυταρέσκειας – Credit Agricole από eFXnews
Η τράπεζα έχει διαφορετική άποψη, καθώς το βασικό της σενάριο είναι ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός με τη μορφή μιας μερικής επέκτασης του προγράμματος διάσωσης ως αντάλλαγμα για την εφαρμογή μερικών μεταρρυθμίσεων.
«Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών έναντι του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα».
Όσον αφορά τον αντίκτυπο για το ευρώ, η ανησυχία των αγορών θα μπορούσε να αυξηθεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, διατηρώντας τις πτωτικές πιέσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Grexit, ΔΝΤ και Merkel: 3 λόγοι για να πουλήσεις ευρώ από τη Valeria Bednarik
Στην πραγματικότητα, η επικεφαλής αναλύτρια του FXstreet εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πωλήσει κανείς ευρώ και δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη σχετικά με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα:
Τους τελευταίους δύο μήνες η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου παρουσιάζει συνεχή σκαμπανεβάσματα, μεγάλου εύρους ενδοσυνεδριακά και εξαιρετικής μεταβλητότητας.
Η μοίρα της σχέσης των δύο νομισμάτων εναποτίθεται στο τι θα γίνει με τα αμερικανικά επιτόκια και την πιθανότητα ενός Grexit.

Συμπέρασμα: Η ελληνική τραγωδία απέχει ακόμη από το να λάβει τέλος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης