Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου η Ελλάδα - Η τελευταία πράξη στο ελληνικό δράμα - Τα επόμενα βήματα

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου η Ελλάδα - Η τελευταία πράξη στο ελληνικό δράμα - Τα επόμενα βήματα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαπραγμάτευση Ελλάδας - δανειστών
το επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται η Ελλάδα στον απόηχο της χθεσινής πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για την τελευτάια προσφορά από τους δανειστές.
Τα ξένα ΜΜΕ εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Deutsche Welle
Οι πιστωτές βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της Αθήνας επειδή δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, μεταδίδει το dpa σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Γερμανοί αναλυτές δεν αποκλείουν καταιγιστικές εξελίξεις ή ακόμα και επίτευξη συμφωνίας.
Αντικείμενο των νυχτερινών διαβουλεύσεων Merkel, Hollande, Juncker, Draghi, Lagarde, ήταν η πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Η πενταμερής συμφώνησε ότι θα πρέπει πλέον να γίνει εντατική δουλειά, αναφέρει ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa οι επικεφαλής ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ έθεσαν επί τάπητος πιθανή συμβιβαστική πρόταση, την οποία ενδέχεται να καταθέσουν στην ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους πρόκειται για την τελευταία προσφορά των δανειστών ενώ βάση αποτελεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης από το 2012, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα.
Όλες οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με τους ίδιους.
Στόχος της πενταμερούς, όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν να διατυπωθεί μια κοινή πρόταση ή καλύτερα το περίγραμμα μίας πιθανής πρότασης, πάνω στο οποίο μπορούν να γίνουν οι σχετικές συζητήσεις, ωστόσο πάντα αυστηρά στη βάση του τρέχοντος προγράμματος.
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.
Πάντως διαπραγματευτικοί κύκλοι στο Βερολίνο αναφέρουν σήμερα το πρωί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών συνεχίζονται εντατικά.
Το dpa σχολιάζει ότι οι δανειστές βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής κυβέρνησης.
Και αυτό επειδή δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Γερμανοί αναλυτές δεν αποκλείουν καταιγιστικές εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα ή ακόμα και επίτευξη συμφωνίας, καθώς την Κυριακή ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Βαυαρία, όπου η Α. Merkel δεν θέλει να κυριαρχήσει το ελληνικό ζήτημα.

CNN Money
Εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι την Κυριακή που μας πέρασε και πλέον είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από αποπληρωμές μεγάλων ποσών αυτό τον μήνα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN Money.
Στο άρθρο γίνεται μια προσπάθεια να εξηγηθεί πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κρίση και ποια τα στάδιά της, με αποτέλεσμα την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Κρίσιμες στιγμές
Η Ελλάδα, σημειώνεται, δεν μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές ομολόγων και χρειάζεται επειγόντως την τελευταία δόση από το πρόγραμμα διάσωσης, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα απελευθερώσουν τα 7,2 δισ. ευρώ μόνον αν η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο χρόνος, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, μετρά αντίστροφα, το πρόγραμμα διάσωσης λήγει τον Ιούνιου και μετά η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπους για να χρηματοδοτηθεί μόνη της.
Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής είναι πάντα πιθανή, παρά το χάσμα που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι ο κίνδυνος αποτυχίας αυξάνεται.
Η Αθήνα το μόνο που έχει καταφέρει είναι να παραμείνει φερέγγυα τον περασμένο μήνα Μάιο, κάνοντας… επιδρομή στα έκτακτα αποθεματικά της και αναγκάζοντας φορείς του δημοσίου να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους.

Οι αποπληρωμές δόσεων
Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο περί το 1,6 δισ. ευρώ, με την πρώτη δόση ύψους 300 εκατ. ευρώ την Παρασκευή, αν και μπορεί να της επιτραπεί να καταβάλει αυτή τη δόση αργότερα μέσα στον μήνα.
Ωστόσο, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι αυτές οι υποχρεώσεις της είναι σε προτεραιότητα.
Το ΔΝΤ, σημειώνεται, είναι το τελευταίο καταφύγιο και αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, δεν θα μπορεί να δανειστεί χρήματα από αλλού.

Τράπεζες
Μια αποτυχία αποπληρωμής του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι καταθέτες θα ανησυχούν ότι τα χρήματά τους θα χάσουν την αξία τους αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
Οι τράπεζες, σημειώνεται, έχουν ήδη δει πολλές εκροές κεφαλαίων φέτος εξαιτίας της αντιπαράθεσης και του αδιεξόδου στις συνομιλίες Αθήνας – πιστωτών.
Αυτό που διατηρεί τις τράπεζες να είναι φερέγγυες μέχρι τώρα είναι τα χρήματα του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA) από την ΕΚΤ και αν δεν υπάρξει συμφωνία, η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να παράσχει χρήματα στο σύστημα.
Η Ελλάδα τότε θα αναγκαζόταν να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα τις τράπεζές της, όπως έκανε η Κύπρος πριν από δύο χρόνια, προκειμένου να περιορίσει τη ζημία.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να… αγοράσει χρόνο για νέες συνομιλίες, ή η κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς όσον αφορά το πόσα χρήματα θα μπορούν να αποσύρουν οι Έλληνες από τους λογαριασμούς τους ή πόσα θα βγάζουν εκτός χώρας.

Παράλληλο νόμισμα
Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στο ευρώ, ακόμη και εν μέσω αυτού του φρικτού σεναρίου.
Θα μπορούσε να εκδώσει IOUs, ένα παράλληλο νόμισμα με το ευρώ, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό της χώρας, επιτρέποντας στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα λιγοστά ευρώ προκειμένου να πληρώσει τα χρέη της προς τους διεθνείς πιστωτές της.

Έλλειψη ευρώ
Ωστόσο, από κάποιο σημείο και μετά, τα IOUs θα πρέπει να μετατραπούν σε ρευστό και τότε είναι που η Αθήνα ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ και να τυπώσει δικό της χρήμα.
Αναλυτές της Moody's αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ και θα εκδώσει το δικό της νόμισμα μόνο αν δεν έχει άλλη εναλλακτική.
Είναι πιθανόν το νέο νόμισμα να χάσει πολύ γρήγορα την αξία του, κάτι που αν και αρχικά θα ήταν ιδιαίτερα επίπονο, τελικά θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της.
Ένα φθηνότερο νόμισμα, σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNN Money, θα καθιστούσε την Ελλάδα περισσότερο ανταγωνιστική και ελκυστική σε τουρίστες και επενδυτές.

Handelsblatt
Την θέση ότι το ελληνικό δράμα μπαίνει στην τελευταία φάση του διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να πληρώσει μια δόση ύψους 300 εκατομμυρίων.
Οι διεθνείς πιστωτές προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα πιθανό συμβιβαστικό πακέτο, όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία».
Την ίδια στιγμή, πολλές γερμανικές εφημερίδες, όπως η Die Welt και η Die Zeit υπογραμμίζουν πως η χθεσινή πενταμερής των Merkel, Hollande, Juncker, Draghi και Lagarde στο Βερολίνο είναι μια «τελευταία προσφορά για την Ελλάδα», με την Die Welt να υπογραμμίζει πως, «η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στους Έλληνες, όμως που θα βασίζεται αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος».
Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είπαν πρόσωπα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα κάνει προσπάθειες να πλησιάσει τους πιστωτές της.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
«Όμως προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση» επισημαίνει η Die Welt.
Από την πλευρά της η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι πολλοί εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή των πέντε αξιωματούχων στο Βερολίνο, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες, είναι το πρελούδιο μιας απόφασης για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ισπανικός Τύπος
Συμμόρφωση στο 70% του προγράμματος ενδέχεται να προτείνουν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση, παραχωρώντας ως αντάλλαγμα κονδύλια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός Ser.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του σταθμού, το ποσό από το ΤΧΣ προσδιορίζεται γύρω στα 9-10 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για μια αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας, με την πρόταση αυτή να χαρακτηρίζεται από κάποιους αναλυτές, ως «υποχώρηση» των πιστωτών.
Το τελικό κείμενο μιας συμφωνίας διάσωσης, που θα παρουσιάσουν στην Αθήνα, ετοίμασαν χθες το βράδυ οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, σημάδι ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των ευρωπαίων ηγετών ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, επισημαίνουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE – Dow Jones.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρχές των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέστειλαν ένα προσχέδιο του κειμένου με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να απελευθερωθούν τα κεφάλαια διάσωσης και προκειμένου να έχει πρόσβαση η χώρα στην τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, η οποία ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο, προκειμένου να αναπτύξουν μια «τελική προσφορά» προς τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως τη χαρακτήρισε πηγή που ήταν παρούσα στις διαπραγματεύσεις.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τους πιστωτές της Ελλάδας, δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και ακόμη παραμένουν διαφορές σε θέματα – κλειδιά, όπως μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, όπως και όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το EFE-Dow Jones, στο προσχέδιο της συμφωνίας γίνεται προσπάθεια να καθοριστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, που η χώρα χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει τη στάση πληρωμών.
Εκτιμάται ότι η Αθήνα θα κατορθώσει να πληρώσει τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή, 5 Ιουνίου, όμως δεν θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανταποκριθεί στις επόμενες υποχρεώσεις της προς το Ταμείο μέχρι τα μέσα του Ιουνίου.

BBC
Η ΕΚΤ του Mario Draghi κρατά το ισχυρότερο χαρτί, τον άσσο στα ατού, στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση και το μέλλον της Ελλάδας, ωστόσο το ερώτημα είναι αν θα επιλέξει να το χρησιμοποιήσει, αναφέρει στο δημοσίευμά του το βρετανικό BBC.
Η Ελλάδα δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να αρχίσει να κόβει το δικό της νόμισμα και άρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αν η ΕΚΤ επέλεγε να αξιοποιήσει το χαρτί της, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν είναι κάτι που ο Draghi επιθυμεί.
Ποιο όμως είναι το δυνατό χαρτί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βασίζεται εξ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, υποστηρίζει το BBC, καθώς αξιοποιεί τον γνωστό μηχανισμό παροχής ρευστότητας ELA.
Και αυτό καθώς οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες άγγιξαν περίπου τα 23 δισ. ευρώ, σε ένα διάστημα πέντε μηνών, ήτοι από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, με το ποσό να αντιστοιχεί στο 18% των συνολικών καταθέσεων.
Ως εκ τούτου, και με στόχο να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στον ELA, ο οποίος αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ και για τον οποίο αποφασίζει το ΔΣ της ΕΚΤ.
Αυτό είναι και το πιο δυνατό χαρτί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης: το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κρατά στα χέρια του το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, καθώς αποφασίζει για τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και άρα για το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Θα μπορούσε άραγε να χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί, διερωτάται το δημοσίευμα.
Η απάντηση είναι θετική και άπτεται στην οπτική, υπό την οποία «βλέπει» κανείς τον ELA.
Ο μηχανισμός ELA χρησιμοποιείται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που θεωρούνται φερέγγυες, ωστόσο αντιμετωπίζουν παροδικά προβλήματα ρευστότητας, οπότε αν το ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πια φερέγγυες, θα μπορούσε να κόψει την παροχή ρευστότητας.
Θα προβεί σε αυτή την κίνηση άραγε;
Είναι γεγονός, αναφέρει το BBC, ότι κανείς δεν δανείζει σε μία χρεοκοπημένη τράπεζα, ωστόσο είναι δύσκολο να εντοπιστεί αν μια τράπεζα αντιμετωπίζει παροδικό πρόβλημα ρευστότητας ή έχει απλώς καταρρεύσει.
Η ΕΚΤ, πάντως, έχει και στο παρελθόν δώσει τελεσίγραφα, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά και της Ιρλανδίας.
Προς το παρόν, δεν είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει αυτή την τακτική στις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρεί φερέγγυες, με προσωρινά προβλήματα.
Ωστόσο αν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας συνεχίσει να χειροτερεύει και τα NPLs των ελληνικών τραπεζών να αυξάνονται, η ΕΚΤ θα μπορούσε και θα έπρεπε να καταφύγει σε αυτή τη λύση, υποστηρίζει το BBC.
Τι θα συνέβαινε σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς.
Αν η ΕΚΤ σταματήσει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε αυτόματα αυτό θα κατέρρεε, τονίζει το δημοσίευμα.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να προβεί τότε σε επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, με το BBC να επικαλείται όμως αναλυτή, σύμφωνα με τον οποίο αυτό θα ήταν ανώφελο.
«Η Ελλάδα δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να δημιουργήσει ένα εντελώς καινούριο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση της οικονομίας της», τονίζει, ειδικότερα, ο αναλυτής, Frances Coppola, προσθέτοντας πως αυτό ισοδυναμεί με «τουλάχιστον προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη».
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι αν η ΕΚΤ χρησιμοποιήσει το δυνατό της χαρτί, αυτή η κίνηση θα έχει δραματικές συνέπειες με έντονο πολιτικό χαρακτήρα.
Το BBC επισημαίνει πως η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι συμβατή με την παραμονή στην ΕΕ και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα ενδεχομένως να στρεφόταν ανατολικά, σε Ρωσία και Κίνα.
Επίσης, η αποχώρηση της από το ευρώ θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο πως νοείται το κοινό νόμισμα, το οποίο υποτίθεται ότι «είναι για πάντα».
Το BBC υπογραμμίζει πως κύριο καθήκον της ΕΚΤ υποτίθεται ότι είναι η σταθεροποίηση των τιμών και όχι ο εκ νέου σχεδιασμός του ευρωπαϊκού πολιτικού χάρτη, οπότε σίγουρα δεν αισθάνεται απόλαυση που κρατά το δυνατότερο χαρτί της διαπραγμάτευσης.
Η τράπεζα θα επιθυμούσε προφανώς να μην βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ή ίσως καλύτερα να μην υπάρχει καν το παιχνίδι σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης