Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Το ελληνικό δράμα στην κεντρική σκηνή των αγορών - Μπορούν οι επενδυτές να αποφύγουν μια πιθανή θύελλα

WSJ: Το ελληνικό δράμα στην κεντρική σκηνή των αγορών - Μπορούν οι επενδυτές να αποφύγουν μια πιθανή θύελλα
Πώς σχολιάζει την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde – Ποιους κινδύνους βλέπει
Πέρασαν τρεις μήνες από τότε που η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν αρχικά σε μια επέκταση κατά τέσσερις μήνες της τρέχουσας δανειακής σύμβασης. Οι αγορές μέχρι τώρα έχουν αγνοήσει τους κινδύνους γύρω από το ελληνικό ζήτημα αλλά ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν να δίνουν προσοχή καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, εκτιμά η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα και υπενθυμίζει ότι η τρέχουσα παράταση λήγει στο τέλος Ιουνίου και δεν έχουν εκταμιευθεί καθόλου χρήματα.
Στο μεταξύ, προσθέτει η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο καλείται να πληρώσει περίπου 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και εντός Ιουλίου και Αυγούστου 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Επιπλέον οι καταθέσεις στις τράπεζες στο τέλος Απριλίου έπεσαν σε επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί μετά το 2004 και 16,7% κάτω από το ποσοστό που κυμαίνονταν στα τέλη του 2014.
Μέχρι στιγμής, σχολιάζει η WSJ, οι αγορές έχουν δείξει κάποια σημάδια νευρικότητας και αυτά εν μέρει λόγω του ότι έχουν επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα στην Ευρώπη, και ειδικά στην αρχή της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Στο μεταξύ, συνεχίζει, είναι αξιοσημείωτο ότι η Έλλαδα έχει καταφέρει να πληρώσει δόσεις ύψους 17 δισ. ευρώ για το χρέος της από τον Αύγουστο του 2014.
Μια συμφωνία με την Ελλάδα εξακολουθεί να μπορεί να κολλήσει.
Αλλά "ο κίνδυνος είναι ότι οι τίτλοι από την Ελλάδα γίνονται πιο προειδοποιητικοί πριν την επιθυμητή συμφωνία".
Και αυτό η WSJ το αποδίδει στο άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Le Monde.
Όπως σχολιάζει, το άρθρο δεν ήταν σε ιδιαίτερα συμφιλιωτικό τόνο και υποστήριζε ότι κάποιοι από την άλλη πλευρά των συνομιλιών επιμένουν σε «παράλογες απαιτήσεις».
Σύμφωνα με τη WSJ «όσο πιο πολύ διαρκέσει τώρα μια συμφωνία τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος εξελίξεων όπως μια αθέτηση πληρωμής χρέους ή εισαγωγή ελέγχου κεφαλαίων (capital controls), στα οποία πιθανότατα θα εστίαζαν οι επενδυτές».
Επίσης κίνδυνο θεωρεί μια «ανανεωμένη πολιτική αναταραχή».
Και θέτει το ερώτημα: "Μπορούν οι επενδυτές να αποφύγουν μια πιθανή θύελλα"; 
Μια επιλογή, εκτιμά, θα ήταν να στοιχηματίσει κανείς σε πτώση του ευρώ έναντι της στερλίνας ενώ μια άλλη ιδέα θα ήταν απλά να αγοράσει γερμανικά ομόλογα, καθώς ήδη οι αποδόσεις στα 10ετή έχουν πέσει κατά 0,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης