Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Απότομο rerating των τραπεζικών μετοχών εάν «κλειδώσει» η συμφωνία με τους πιστωτές

Euroxx: Απότομο rerating των τραπεζικών μετοχών εάν «κλειδώσει» η συμφωνία με τους πιστωτές
Εάν υπάρξει συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης – πιστωτών ο τραπεζικός κλάδος θα επανέλθει στην ομαλότητα
Αισιόδοξη παραμένει η Euroxx για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους, επαναλαμβάνοντας ότι το βασικό σενάριο είναι ότι θα διατηρηθεί ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Στη σημερινή 4σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Q1’15 Recap – Weak NII, High Provisioning Rates, Deteriorating Liquidity & Surge in Eurosystem Funding" (Πρώτο τρίμηνο: Ασθενή καθαρά έσοδα από τόκους, υψηλές προβλέψεις, επιδείνωση της ρευστότητας και απότομη αύξηση στη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Euroxx παρατηρεί ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαπραγματεύεται τώρα με TBV στο 0.4-0.5x2015e έναντι 0.9x των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Το μεγάλο discount στις τραπεζικές μετοχές αντανακλά την επιμονή της πολιτικής και μακροοικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, καθώς και τις ανησυχίες για τη ρευστότητα (ακόμη και φερεγγυότητας) των ελληνικών τραπεζών, με το διαθέσιμο χρόνο για μια συμφωνία με τους εταίρους της ΕΕ τώρα να μετράται σε ημέρες και όχι μήνες.
Η Euroxx όμως δηλώσει συγκρατημένα αισιόδοξη ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τελικώς συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα πριν από το τέλος Ιουνίου, εξέλιξη που θα πρέπει να οδηγήσει σε απότομο rerating των τραπεζικών μετοχών και θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να επανέλθουν σταδιακά στην ομαλότητα.
Ως εκ τούτου, παραμένει θετικοί ότι το Grecovery θα διατηρηθεί (έστω και καθυστερημένα), επιχείρημα το οποίο είναι το βασικό πίσω τη σύσταση για ovweweight για τις ελληνικές τράπεζες.


Embedded image permalink

Τα αποτελέσματα

Όλες οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν ζημιογόνες το πρώτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας των αδύναμων καθαρών εσόδων από τόκους, τις υψηλές προβλέψεις, την αύξηση των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επιδείνωση της ρευστότητας και την αύξηση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα.
Σε τακτική βάση, οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 115 εκατ. για την Alpha Bank, σε 101 εκατ. ευρώ για τη Eurobank, σε 157 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και σε 47 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς.
Οι δείκτες CET1 κυμαίνονται μεταξύ 11,9-14,2% ή 8,7- 12,6% με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ.

Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων:

• Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 2-5% σε τριμηνιαία βάση λόγω του υψηλότερου κόστους του ELA, ενώ αντισταθμίστηκαν εν μέρει από το χαμηλότερο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων.
• Τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 4 έως 35% σε τριμηνιαία βάση
• Τα προ προβλέψεων έσοδα βελτιώθηκαν για όλες τις ελληνικές τράπεζες, εκτός από την Εθνική Τράπεζα
• Οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 45-59% σε τριμηνιαία βάση για την Alpha, Eurobank και Πειραιώς, ενώ για την Εθνική αυξήθηκαν κατά 18% σε τριμηνιαία βάση.
• Οι δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κυμάνθηκαν μεταξύ 24,3 - 38,9% λόγω της επιτάχυνσης του σχηματισμού σε όλους τους τομείς
• Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 1-3% σε τριμηνιαία βάση
• Η χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος για τις βασικές ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε από 55,6 δισ. ευρώ ή 16% του ενεργητικού τον Δεκέμβριο του 2014 στα 113,8 δισ. ευρώ ή C32% του ενεργητικού στα μέσα Μαΐου του 2015.
Συγκεκριμένα:
- Alpha Bank: Στα 25,4 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου
- Eurobank: Στα 29,9 δισ. ευρώ στο τέλος του Απριλίου
- Εθνική Τράπεζα: Στα 25,3 δισ. ευρώ στις 17 Μαΐου 2015
- Πειραιώς: Στα 33,2 δισ. ευρώ  στα μέσα Μαΐου του 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης