Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Η Ελλάδα μπορεί να ομαδοποιήσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ για να κερδίσει χρόνο – Με ποιο κόστος όμως;

tags :
WSJ: Η Ελλάδα μπορεί να ομαδοποιήσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ για να κερδίσει χρόνο – Με ποιο κόστος όμως;
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει αν υπάρχει σχετικό αίτημα
Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος των δόσεών της προς το ΔΝΤ, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει για μια ακόμη φορά τα αποθεματικά της, προχωρώντας σε ομαδοποίηση των πληρωμών του επόμενου μήνα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.
Ειδικότερα, ένας «αφανής κανόνας» του ΔΝΤ επιτρέπει την ομαδοποίηση, την συγκέντρωση των δόσεων που πρέπει να αποπληρωθούν εντός ενός μήνα σε μία κατάθεση, χωρίς να νοείται ως καθυστέρηση των αποπληρωμής, κανόνας που αν εφαρμοστεί μπορεί να χαρίσει στην ελληνική κυβέρνηση επιπλέον χρόνο, τονίζει το δημοσίευμα.
Η Αθήνα θα μπορούσε να ομαδοποιήσει τις τέσσερις δόσεις, ύψους 1,7 δισ. ευρώ έκαστη, που καλείται να καταβάλει η κυβέρνηση στο ΔΝΤ, ώστε να αγοράσει περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες προς το παρόν φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Η επιλογή αυτή, πάντως, δεν φαίνεται να βρίσκεται σε όσα εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει αν υπάρχει σχετικό αίτημα.
Ίσως η απροθυμία της κυβέρνησης να κάνει χρήση του εν λόγω κανόνα να σχετίζεται με την απροθυμία της να παρατείνει την οικονομική αβεβαιότητα, χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους, οδηγώντας μάλιστα σε όξυνση του προβλήματος και αύξηση του μεγέθους του ποσού που θα χρειαστεί εν τέλει να λάβει η Ελλάδα ως οικονομική βοήθεια, υπογραμμίζει η WSJ.
Το πιθανό κόστος αυτής της πρακτικής είναι πολύ μεγάλο, καθώς θα μπορούσε να οξύνει τις αμφιβολίες των επενδυτών για την ικανότητα της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεοκοπία και την επίτευξη μιας συμφωνίας, γεγονός που ίσως οδηγήσει την κυβέρνηση της χώρας «να κρατήσει στο ράφι την εν λόγω επιλογή», καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης