Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου; - Καθοριστικός ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης

Bank of America: Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου; - Καθοριστικός ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης
Η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης, ήτοι αν αυτοί θέσουν τα ελληνικά ομόλογα σε αξιολόγηση χρεοκοπίας
Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 5 Ιουνίου;, αναρωτιέται η Bank of America, η οποία εκτιμά ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ, τότε το Ταμείο θα την καλέσει να συμμορφωθεί άμεσα.
Θα της υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις της, καθώς και τις συνέπειες, μεταξύ των οποίων θα είναι και η διακοπή του προγράμματος.
Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, η διοίκηση του Ταμείου θα ενημερώσει τις επιτροπές του ότι υπάρχει δόση σε καθυστέρηση.
Εντός ενός μήνα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα καλέσει τη χώρα να υπογράψει νέο μεταβατικό πρόγραμμα ή θα θεωρηθεί χρεοκοπία ως προς το κομμάτι του χρέους που αφορά το ΔΝΤ και το οποίο γίνεται άμεσα απαιτητό.
Σειρά παίρνει μετά ο οργανισμός ISDA, ώστε να αποφασιστεί εάν η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός.
Επειδή τα νέα ομόλογα που διαθέτει η Ελλάδα διέπονται υπό το Βρετανικό Δίκαιο, η αθέτηση πληρωμής προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default), ωστόσο είναι ακόμη αβέβαιο εάν συμβεί αυτό, καθώς τα περισσότερα ομόλογα κατέχονται από τον επίσημο τομέα.
Αναφορικά με την συνέχιση της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, η Bank of America επισημαίνει ότι αυτή θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία και θα αποφασίσει εάν τη συνεχίσει.
Σημαντικό ρόλο θα έχει η αντίδραση των οίκων αξιολόγησης, ήτοι αν αυτοί θέσουν τα ελληνικά ομόλογα σε αξιολόγηση χρεοκοπίας.
Μέχρι τώρα, οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε σημείο χρεοκοπίας, εάν η χώρα χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ.
Αυτή η απόφαση είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς θα διατηρήσει τον μηχανισμό στήριξης που κρατάει την Ελλάδα εν ζωή και έχει να κάνει με τον ELA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης