Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian (Allianz): Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στην ιδέα του δημοψηφίσματος

El Erian (Allianz): Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στην ιδέα του δημοψηφίσματος
Η αντιστροφή των ρόλων στην Ευρώπη, ως προς το ζήτημα του δημοψηφίσματος
«Ήρθε η στιγμή της Ελλάδας να αντισταθεί στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος», υποστηρίζει σε κείμενό του, στο πρακτορείο Bloomberg, o Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz.
Ειδικότερα, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει ότι οι ρόλοι στην Ευρώπη, ως προς το ζήτημα ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, έχουν αντιστραφεί, σε σύγκριση με το 2011, κυρίως λόγω τριών παραδοχών.
Πρώτον, η ελληνική κρίση έχει απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό και ο κίνδυνος μετάδοσης των αρνητικών επιπτώσεων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σε περίπτωση Grexit έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.
Δεύτερον, η αντίσταση της Ευρώπης στην ιδέα της ελληνικής εξόδου από το ευρώ παρουσιάσει κάμψη, ιδίως υπό το πρίσμα ότι αυτή θα προκύψει ως αποτέλεσμα ελληνικής απόφασης, παρά ως επιβολή από τους εταίρους της Ευρώπης.
Τρίτον, σημειώνει ο El-Erian, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα είχε αρνητικές συνέπειες για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως αποτέλεσμα των τριών αυτών παραδοχών φαίνεται ότι οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, με τους ευρωπαίους εταίρους να εκφράζονται θετικά στην σκέψη του δημοψηφίσματος και την ελληνική πλευρά έτοιμη να εγκαταλείψει την ιδέα.
Το 2011, όταν ο τότε έλληνας πρωθυπουργός, κ, Γιώργος Παπανδρέου, είχε προτείνει τη λύση του δημοψηφίσματος, το στοίχημα για την Ευρωζώνη ήταν μεγάλο, όπως και οι πιθανές απώλειες, τονίζει ι οικονομολόγος.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, οι αγορές είναι πιο ήρεμες, οι ευρωπαϊκές περιφερειακές οικονομίες παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης και έχουν αναπτυχθεί οι δομές εκείνες, που θα επιτρέψουν την απορρόφηση των κραδασμών από ένα Grexit, ώστε να περιοριστούν οι ζημιές.
Επιπλέον, αν και κανένας δεν επιθυμεί να μπει στα βιβλία της ιστορίας ως υπεύθυνος για την πρώτη έξοδο μέλους της Ευρωζώνης, έχει αρχίσει να κερδίζει ενδόμυχα έδαφος η άποψη πως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το Grexit είναι ενδεχομένως προς το συμφέρον της ένωσης.
Το αντίστροφο έχει αρχίσει να συμβαίνει στο εσωτερικό της Ελλάδας, με την ελληνική κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται ότι έχει περισσότερα να χάσει, σε περίπτωση δημοψηφίσματος.
Η ενδεχόμενη έγκριση των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων από τους πολίτες της Ελλάδας θα επέφερε τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ και θέμα εκλογικής αξιοπιστίας.
Η χώρα ίσως τότε να οδηγείτο σε νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με αμφίβολο αποτέλεσμα για το σημερινό κυβερνών κόμμα.
Επιπλέον, θα είχε ως αποτέλεσμα μια πιο αυστηρή στάση των εταίρων στις «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την περικοπή των μισθών και των συντάξεων.
Από την άλλη πλευρά, μια ενδεχόμενη απόφαση των ελλήνων πολιτών για έξοδο από την Ευρωζώνη θα ήταν, επίσης, αρνητική εξέλιξη.
Η εκροή των κεφαλαίων θα επιταχυνόταν, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας τις ελληνικές τράπεζες και ίσως μείωση του ορίου του ELA, από την ΕΚΤ.
Η ελληνική οικονομία θα ήταν κοντά σε μία έκρηξη, ενώ η Ελλάδα θα αποχωρούσε απότομα, δαπανηρά και άτακτα από την Ευρωζώνη με σημαντικές επιπτώσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο και να εξασφαλίσει τον απαραίτητο χρόνο για να αναγκάσει τους πιστωτές να συμφωνήσουν στη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας, στον αναπροσανατολισμό ορισμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους, αλλά και σε μια μεγάλη ένεση άμεσης χρηματοδότησης, μεγαλύτερη από αυτήν που παρέχει η ΕΚΤ.
Γι 'αυτό θα συνεχίσει να αντιστέκεται στο δημοψήφισμα, ενώ οι φωνές των ευρωπαίων υπέρ θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης