Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Γρηγορότερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με Grexit – Το παράδειγμα της Ισλανδίας

Capital Economics: Γρηγορότερη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με Grexit – Το παράδειγμα της Ισλανδίας
Το υποτιμημένο εθνικό νόμισμα θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του τουρισμού
Η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει πιο γρήγορα, εάν η χώρα είχε το δικό της εθνικό νόμισμα και την κατάσταση των πραγμάτων στα χέρια της, σημειώνουν οι Roger Bootle και Jessica Hinds της Capital Economics.
Ειδικότερα, έχοντας ως πρότυπο την περίπτωση της Ισλανδίας, τονίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο ξεπέρασε την τραπεζική κρίση το 2008 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα.
Η Ισλανδία πράγματι αντιμετώπισε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με τις εκροές καταθέσεων να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ και το εθνικό νόμισμα, η κορώνα, να υποτιμάται κατά 40%.
Η ισλανδική οικονομία συρρικνώθηκε απότομα και το ΔΝΤ ζήτησε την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.
Ωστόσο, η Ισλανδία ανέκαμψε και μάλιστα δυναμικά, επισημαίνουν οι αναλυτές της Capital Controls.
Από το 2011 και έπειτα, το ισλανδικό ΑΕΠ σημειώνει αύξηση, ενώ η εθνική παραγωγή έχει αγγίξει επίπεδα προ κρίσης.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός που δημιουργήθηκε εξαιτίας της υποτίμησης της κορώνας έχει ελεγχθεί και οι προσδοκίες είναι αισιόδοξες.
Η πτώση της κορώνας ήταν ιδιαιτέρως σημαντική, καθιστώντας τις εξαγωγές της χώρας φθηνότερες και δίνοντας νέα ώθηση στον τουρισμό, με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται κατά 60% σε 800.000 ετησίως μεταξύ του 2008 και του 2014.
Η Capital Economics εκτιμά ότι η πτώση της κορώνας ώθησε σε αρκετή ενίσχυση το καθαρό εμπόριο, ώστε να ξεκινήσει η οικονομική ανάκαμψη της Ισλανδίας, χωρίς την ανάγκη για επιθετικές προσαρμογές στους μισθούς και τις τιμές, που σημειώθηκαν σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που ανήκουν στην Ευρωζώνη.
Η Ισλανδία ήταν επίσης σε θέση να εφαρμόσει αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική λιγότερο, όμως, επιθετικά από ό, τι στην περιφέρεια, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 12%, ήτοι με ρυθμό σχεδόν 50% μικρότερο από τον ρυθμό συρρίκνωσης, που καταγράφεται στο ΑΕΠ της Ελλάδας από το 2008.
Οι Bootle και Hinds υποστηρίζουν ότι και στην περίπτωση της Ελλάδας, το όφελος στον τουρισμό, λόγω ενός φθηνότερου νομίσματος θα ήταν σημαντικό, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι η αχρησιμοποίητη δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να περιορίσει την απότομη αύξηση του πληθωρισμού, που θα προκαλείτο από τη υποτίμηση εθνικού νομίσματος, σε περίπτωση Grexit.
Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων, που θα πλήξουν την οικονομία, ενδεχομένως να μην αποφευχθούν, ακόμα και αν η χώρα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Ενώ, το ασθενέστερο νόμισμα που θα προκύψει από την έξοδο από το ευρώ δεν αποτελεί βγει εύκολη λύση, εντούτοις μετά από πέντε χρόνια σκληρής εργασίας, όπως έδειξε το παράδειγμα της Ισλανδίας, υπάρχει ελπίδα, καλύτερη από την φυλακή της ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης