Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σήμα κινδύνου για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων από τη Citigroup – Προσοχή στην έντονη μεταβλητότητα

tags :
Σήμα κινδύνου για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων από τη Citigroup – Προσοχή στην έντονη μεταβλητότητα
Είμαστε τώρα πιο κοντά στα επίπεδα της πραγματικής μεταβλητότητας που είδαμε το 2012
Η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων έχει εκπέμψει τα δικά της σήματα κινδύνου, σύμφωνα με τον Alessandro Tentori, αναλυτή της Citigroup, ο οποίος αποτιμά τους τίτλους με βάση τη διακύμανση της VaR.
Ο Tentori κάνει λόγο για ένα VaR-σοκ ως ένα άλμα στην μέγιστη απώλεια που η αγορά στο σύνολό της μπορεί να αντέξει πάνω από ένα χρονικό διάστημα.
Ως προσέγγιση για την αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αγοραία αξία και τη διάρκεια τους, ώστε να αποτιμηθεί η συνολική μεταβλητότητα των αποδόσεων.
Δύο πτυχές παρουσιάζουν ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Tentori:
- Η διάρκεια των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 1,1 χρόνια από το τέλος του 2013, με αύξηση 855 δισ. ευρώ στην αγοραία αξία του δείκτη (Εικόνα 1).
Αυτό είναι ήδη μια σημαντική αύξηση του κινδύνου αγοράς.
- Η συνολική μεταβλητότητα των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (περίπου 5,2% σήμερα) από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου (Σχήμα 2).



Σύμφωνα με τον Tentori είμαστε τώρα πιο κοντά στα επίπεδα της πραγματικής μεταβλητότητας που είδαμε το 2012 και σίγουρα υψηλότερα από τα επίπεδα που σημειώθηκαν κατά το «κραχ» του περασμένου Οκτωβρίου.
Όταν συνδυάζεται η αγοραία αξία των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, η διάρκεια και η αστάθεια σε ένα μέτρο κινδύνου, σημαίνει ότι έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους της τρέχουσας κίνησης.
Το διάγραμμα στο Σχήμα 2 δείχνει πως αυτή η προσέγγιση VaR ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων έχει υπερδιπλασιαστεί από το τέλος του 2014 και είναι τώρα μεγαλύτερη από την κορυφή της κρίσης των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων το 2011/2012 και την κρίση της Lehman το 2008/2009.
Από άποψη μεγέθους, μιλάμε για τον κίνδυνο μιας στιγμιαίας απώλεια περίπου 11 εκατ./ 1 ευρώ στο δυσμενές σενάριο, καταλήγει ο Tentori.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης