Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Το «καυτό» καλοκαίρι της Ελλάδας - Από τον Ιούνιο τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Bruegel: Το «καυτό» καλοκαίρι της Ελλάδας - Από τον Ιούνιο τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η επίδοση του α’ 4μηνου είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη του 2014
Το «καυτό» Καλοκαίρι που περιμένει την ελληνική κυβέρνηση προοιωνίζει το γνωστό think tank των Βρυξελλών, Bruegel, πραγματοποιώντας, μέσω μιας νέας, άκρως ενδιαφέρουσας ανάλυσής του, μία καταγραφή των εσόδων και κυρίως… των εξόδων του ελληνικού κράτους τους επόμενους κρίσιμους μήνες.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του Bruegel, ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας εμφάνισε έλλειμμα ύψους 508 εκ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2015, έναντι του στόχου περί ελλείμματος ύψους 2,9 δισ. ευρώ.
Οι επιδόσεις του ελληνικού προϋπολογισμού, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015, είναι σαφώς καλύτερες από τις αντίστοιχες του πρώτου τετραμήνου του περασμένου έτους, 2014 (έλλειμμα 1,15 δισ. ευρώ).
Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, παράλληλα, ανήλθε στα 2,16 δισ. ευρώ έναντι του στόχου περί πρωτογενούς πλεονάσματος 287 εκ. ευρώ.
Αυτοί οι αριθμοί, όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το Bruegel, συνεπάγονται 'αμεσο σωρευτικό όφελος έναντι των στόχων ύψους 2,45 δισ. ευρώ.





Κατά το ίδιο διάστημα, τα κρατικά έσοδα ανήλθαν στα 15,8 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το στόχο κατά 372 εκ. ευρώ, ενώ μόνο τον Απρίλιο τα έσοδα ξεπέρασαν τα 3,7 δισ. ευρώ.
«Ο επιτυχής έλεγχος των δαπανών ήταν και πάλι ο κύριος παράγοντας για την βελτίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος» αποφαίνεται το think tank των Βρυξελλών.





Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως το πλεόνασμα βελτιώνεται λόγω κυρίως της περικοπής των δαπανών ή της αναβολής της αποπληρωμής των οφειλών του δημοσίου, εξηγεί εν συνεχεία.
«Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, όμως οι πιέσεις θα κλιμακωθούν τον επόμενο μήνα, όπου θα κληθεί να καταβάλλει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ» τονίζει το Bruegel.
Εκτός των εξωτερικών υποχρεώσεων, το think tank υπενθυμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει 2,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις .
Ήδη, συμπληρώνει, η Wall Street Journal έχει αποκαλύψει την ύπαρξη «τρύπας» 400 εκ. ευρώ προκειμένου το δημόσιο να αντεπεξέλθει σ’ αυτές τις υποχρεώσεις.
«Η κυβέρνηση έχει ήδη προσπαθήσει να αντλήσει χρήματα από τους δήμους, όμως η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη» υπερθεματίζει και σημειώνει πως οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζονται ενώ η ΕΚΤ εξετάζει την αύξηση του haircut στα collaterals από το 23% σήμερα στο 44% - 80%.
«Όλα αυτά, προμηνύουν ένα πολύ καυτό Καλοκαίρι» καταλήγει το Bruegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης