Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CEBR: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός Grexit – Σίγουρα θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης

tags :
CEBR: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός Grexit – Σίγουρα θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης
Το πρόβλημα της Ελλάδος μπορεί να αποδειχθεί δυσεπίλυτο
Η Ευρωζώνη «στρίβει» στη γωνία, παρατηρεί το think tank Centre for Economics and Business Research (κέντρο οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών), σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις εθνικές οικονομίες.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2015, παρουσίασε αύξηση 0,4%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, τα οποία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, ακόμη και αν στη Γερμανία, ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με το ετησιοποιημένο ποσοστό της αύξησης να ανέρχεται σε 1,1%.
Πρόκειται για επιβράδυνση της ανάπτυξης σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014, όταν το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5%.
Αντιθέτως, στη Γαλλία, σημειώθηκε επιτάχυνση της ανάπτυξης και μάλιστα μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Το ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, έναντι μηδενικής μεταβολής κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Αγνοώντας την πορεία της Ελλάδα για τώρα, δημιουργείται η εντύπωση ότι η ευρωζώνη έχει «στρίψει» στη γωνία.
Δύο σημαντικοί λόγοι είναι η ποσοτική χαλάρωση και η μείωση της τιμής του πετρελαίου, οι οποίοι προσδίδουν ώθηση στη ζήτηση.
Σύμφωνα με το CEBR, η ποσοτική χαλάρωση αναμένεται να λειτουργήσει εν μέρει μέσω της εξασθένησης του ευρώ.
Αλλά αυτή η προσδοκία έχει μειωθεί ελαφρά, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία είδαν τις εισαγωγές να αυξάνονται, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους.
Ωστόσο, το κανάλι μέσω του οποίου λειτουργεί, μικρή σημασία έχει υπό την προϋπόθεση ότι ο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι τα στοιχεία δανεισμού βελτιώθηκαν, υποδεικνύοντας ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει βελτιωθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CEBR, πριν από αρκετά τρίμηνα η Ευρώπη ήταν σε θέση να ανακάμψει, αλλά η πορεία αντιστράφηκε από λανθασμένη σύσφιξη της πολιτικής, νομισματικής και δημοσιονομικής.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ήταν η απάντηση σε αυτό.
Τελευταία έχει αυξηθεί ο κίνδυνος, λόγω των απελπισμένων προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να πληρώσει τους πιστωτές της, παρακαλώντας για εσωτερική στήριξη.
Αυτή η εξέλιξη πηγάζει από την απροθυμία της υπόλοιπης Ευρωζώνης να επιτρέψει τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις που θα συνήθως καταβάλλονται ως αποζημίωση όταν μια περιοχή της οικονομίας είναι πιο παραγωγική από την άλλη. \
Το πρόβλημα μπορεί να αποδειχθεί δυσεπίλυτο, καθώς οι Γερμανοί αξιωματούχοι πρότειναν στην Ελλάδα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την συμμετοχή τους στο ευρώ.
Οι συνέπειες της ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνης είναι εντελώς άγνωστες: αν και ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλα μέλη είναι μικρότερος τώρα, ο πανικός που θα προκύψει θα εκτροχιάσει σχεδόν σίγουρα την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, καταλήγει το CEBR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης