Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: ΣΥΡΙΖΑ… το έπος της αποτυχίας - «Κουρέλια» οι δεσμεύσεις, έτοιμη η kolotoumba

Economist: ΣΥΡΙΖΑ… το έπος της αποτυχίας - «Κουρέλια» οι δεσμεύσεις, έτοιμη η kolotoumba
Η «kolotoumba» απαιτεί τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος…
«Το έπος της αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ» τιτλοφορείται δημοσίευμα του Economist, κατακεραυνώνοντας τις 100 πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης.
Κάνοντας λόγο για «έπος της αποτυχίας», το βρετανικό περιοδικό ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την παρομοιάζει με τον Αχιλλέα, ο οποίος από μόνος του πληγώνει τη φτέρνα του…
Όταν εκλέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να καταργήσει το πρόγραμμα βοήθειας, να αποκαταστήσει το πεπρωμένο των Ελλήνων, να διατηρήσει τη χώρα στο ευρώ και να αλλάξει τους ευρωπαϊκούς κανόνες προς όφελος όλων των Ευρωπαίων.
Μετά από τρεις μήνες διακυβέρνησης, εξηγεί ο Economist, οι πρώτες δύο δεσμεύσεις έγιναν… κουρέλια, η τρίτη μοιάζει κάπως αβέβαιη, ενώ η τέταρτη παραπέμπει σε κακόγουστο αστείο.
«Η τακτική του Τσίπρα αποδίδει καρπούς στο εσωτερικό της Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό δεν έχει αποκομίσει τίποτα, πέραν της δυσπιστίας και της περιφρόνησης» επισημαίνει, σε αυστηρό ύφος, το περιοδικό.
Αυτό, συνεχίζει, έχει δύο αποτελέσματα:
- Οι όροι για την παροχή ενός νέου δανείου θα είναι ειδεχθέστεροι
- Οι αρχιτέκτονες των προγραμμάτων βοήθειας θα επιμείνουν περισσότερο στη λιτότητα
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστρέψει τις προσπάθειες όλων εκείνων που μοχθούν για την αλλαγή της ευρωπαϊκής ατζέντας» καταγγέλλει ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ελληνικού think tank ΕΛΙΑΜΕΠ.
Όλες οι διαθέσιμες επιλογές του Τσίπρα μοιάζουν κακές, συνεχίζει ο Economist, προοιωνίζοντας την αποτυχία της ελληνικής διαπραγματευτικής προσπάθειας.
Θα μπορούσε να καθυστερήσει την αποπληρωμή μίας δόσης προς του ΔΝΤ για να «αγοράσει» χρόνο ή θα μπορούσε να επιβάλλει capital controls (κεφαλαιακούς ελέγχους) στις ελληνικές τράπεζες ή θα μπορούσε να κάνει την «kolotoumba», υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των δανειστών.
Βέβαια, διευκρινίζει ο Economist, η «kolotoumba» απαιτεί τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος…





Που αποδίδεται η αδιαλλαξία του ΣΥΡΙΖΑ;
Για τον Economist, το παραπάνω ερώτημα εξηγείται ποικιλοτρόπως: ανικανότητα, ιδεοληψίες, τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων ή υπερεκτίμηση των ικανοτήτων.
Ανεξάρτητα της αιτίας, η αβεβαιότητα, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει στοιχίσει σημαντικά στην Ελλάδα.
Εκτός του οικονομικού σκέλους βέβαια, πλέον καθίσταται σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους.
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να «ακουμπήσει» τους Έλληνες ολιγάρχες, ενώ το πελατειακό σύστημα φαίνεται πως παραμένει ζωντανό, υπερθεματίζει ο Economist.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε» καταλήγει το βρετανικό δημοσίευμα, εκφράζοντας την πλήρη απογοήτευσή του…


Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης