Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Στα χέρια της ΕΚΤ το μέλλον της Ελλάδας - Επί τάπητος η πρόταση για haircut στα collaterals

tags :
Bloomberg: Στα χέρια της ΕΚΤ το μέλλον της Ελλάδας - Επί τάπητος η πρόταση για haircut στα collaterals
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν καταθέσει προτάσεις όπως η αύξηση του haircut που επιβάλλεται στα collaterals που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες
Η ΕΚΤ κρατάει στα χέρια της το μέλλον της Ελλάδας σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στην επίθεση που εξαπέλυσε χθες η ελληνική κυβέρνηση κατά των δανειστών, κατηγορώντας τους για την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.
Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η συμφωνίας με τους δανειστές δεν είναι εφικτή, εφόσον ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν υποχωρήσουν από τις «κόκκινες» γραμμές τους.
Αυτές οι δηλώσεις σκιάζουν τις προοπτικές της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – πιστωτών.
Οι αποδόσεις στα 2ετή ομόλογα αυξήθηκαν κατά 149 μονάδες βάσης, στο 20,98%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έπεσε κατά 3,9%, που ήταν και η μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 6 μηνών.
Η προσοχή στρέφεται πλέον στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς το δ.σ. καλείται να αποφασίσει για την αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, με την ανησυχία στους κόλπους της ΕΚΤ να αυξάνονται, όσον αφορά το ρίσκο που αναλαμβάνει η κεντρική τράπεζα.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν καταθέσει προτάσεις όπως η αύξηση του haircut που επιβάλλεται στα collaterals που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες.
Μια τέτοια κίνηση θα ωφελούσε ως προς τον περιορισμό των κινδύνων για τις τράπεζες της ευρωζώνης, ωστόσο θα διακινδύνευε την επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας της Ελλάδας και θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή capital controls.
«Πρόκειται για μια απόφαση που η ΕΚΤ είναι απίθανο να πάρει χωρίς τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολιάζει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
«Η ΕΚΤ δεν θα λάβει τη μεγάλη πολιτική απόφαση», υποστηρίζει ο ίδιος.
Θα κρατήσει στην επιφάνεια τις τράπεζες με τον ELA, ενώ οι διαπραγματευτές θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν για μια συμφωνία, αλλά οι απαιτήσεις για πιο αυστηρούς όρους για τα collateral, θα μπορούσαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο χρόνος τελειώνει», τονίζει ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης