Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα έκθεση κόλαφος του ΔΝΤ - Μη βιώσιμα τα επιχειρηματικά μοντέλα των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών

Νέα έκθεση κόλαφος του ΔΝΤ - Μη βιώσιμα τα επιχειρηματικά μοντέλα των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών
Σήμα κινδύνου για την κατάσταση του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου εκπέμπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία...
Νέα έκθεση - κόλαφος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιεί για τα σαθρά θεμέλια των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρείων, αποκαλύπτοντας πως τα επιχειρηματικά μοντέλα που εκπονούν δεν είναι βιώσιμα.
Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ επιχειρούν μέσω της νέας μελέτης τους, υπό τον τίτλο "European Life Insurers: Unsustainable Business Model" (ημερομηνίας 5 Μαΐου) να ρίξουν φως στα άδυτα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου.
Όπως τονίζεται στην εν λόγω έκθεση, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που χαρακτηρίζει την Ευρωζώνη δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις στις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες και δη σε εκείνες της Γερμανίας και της Σουηδίας.
Οι γερμανικές και σουηδικές κατά κύριο λόγο ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν στους πελάτες τους υπηρεσίες και προϊόντα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα - πολλές φορές ξεπερνά ακόμη και τα 30 έτη - χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν εγγυήσεις μακροπρόθεσμης διάρκειας.
Τα stress tests που διεξήχθησαν στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, το περασμένο έτος, 2014, έδειξαν πως οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες είναι ευάλωτες σε ένα σενάριο "ιαπωνοποίησης".
Τα stress tests που πραγματοποιήθηκαν από την ευρωπαϊκή εποπτική ασφαλιστική αρχή (European Insurance and Occupational Pensions) αποκάλυψαν όχι μόνο το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπισή του.
Ειδικότερα, τα stress tests έδειξαν πως σε ένα σενάριο "ιαπωνοποίησης", ήτοι σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων για μακρά χρονική περίοδο, σχεδόν το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρείων δεν θα ήταν σε θέση να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών.
Όπως προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω της εν λόγω έκθεσής του, τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι έχει αντιληφθεί η αγορά...
Σε ό,τι αφορά, κυρίως, τις μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, ο κίνδυνος οριστικού λουκέτου είναι αυξημένος.





Κίνδυνος μετάδοσης στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Τυχόν κατάρρευση μιας ή περισσότερων μεσαίου μεγέθους ασφαλιστικών εταιρείων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης στο σύνολο του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου αλλά και να παράξει ένα γενικευμένο - σε επίπεδο κλάδου - πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να μεταδοθεί και σε άλλους κλάδους.
Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ορατός, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν και το περίπλοκο του χαρακτήρα του ασφαλιστικού κλάδου.





Τι πρέπει να γίνει

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αναχαιτίσουν με ταχύτατους ρυθμούς τις ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο ευρωπαϊκός ασφαλιστικός κλάδος.
Σε πρώτη φάση πρέπει να επανεξεταστεί η βιωσιμότητα των προϊόντων - και κατ' επέκταση των επιχειρηματικών μοντέλων - των ασφαλιστικών εταιρείων.
Επίσης είναι αναγκαίο οι βασικές δραστηριότητες των εταιρειών του κλάδου να εναρμονιστούν με την τάση των χαμηλών επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή κρίνεται απαραίτητο να εγκαθιδρυθεί ένα ομογενοποιημένο και αρμονικό δίχτυ προστασίας, το οποίο θα παρέχει επαρκή ρυθμιστικού πλαισιίου εργαλεία, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των πιο αδύναμων ασφαλιστικών εταιρειών.
Τέλος οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της διαφάνειας στον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης