Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Ενίσχυση της εξουσίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) εξετάζει η ΕΚΤ

tags :
Bloomberg: Ενίσχυση της εξουσίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) εξετάζει η ΕΚΤ
Στόχος της ΕΚΤ να αποφύγει την εμπλοκή των φορέων για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, σε ζητήματα χαμηλότερου επιπέδου
Το ενδεχόμενο μεταβίβασης μεγαλύτερης εξουσίας στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό Τραπεζών (SSM) εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.
Και αυτό γιατί θέλει να αποφύγει την εμπλοκή των φορέων για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, σε ζητήματα χαμηλότερου επιπέδου, όπως αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Η νομική απαίτηση που προβλέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις από το λαμβάνεται από το 25μελές διοικητικό συμβούλιο από τον Νοέμβριο που ανέλαβε η ΕΚΤ την εποπτεία των τραπεζών, δεν κρίνεται βιώσιμη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του βάρους που πρέπει να σηκώσει η ΕΚΤ.
Εκτιμάται ότι ο SSM θα λαμβάνει 6.000 αποφάσεις τον χρόνο για τις 19 χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες θα αφορούν κεφαλαιακά σχέδια και θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του δ.σ. της ΕΚΤ.
Η κεντρική τράπεζα εξετάζει ένα σχέδιο για «αποφάσεις ομπρέλα» οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν ποικίλες περιπτώσεις.
Η ΕKT ανέλαβε την εποπτεία των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ως ένα πρώτο βήμα της τραπεζικής ένωσης, με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές χρηματοπιστωτικές κρίσης.
Υπό τη διοίκηση της γαλλίδας Daniele Nouy ο SSM μένει προσηλωμένος στην εντολή του, ασκώντας πιέσεις για αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης