Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal: Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε – Οι δύο δρόμοι προς το Grexit

Wall Street Journal: Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε – Οι δύο δρόμοι προς το Grexit
Αν και το βασικό σενάριο της UBS θέλει την παραμονή της Ελλάδας, δύο είναι οι δρόμοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ
Αν και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει διέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές της, σημειώνεται σε άρθρο της Wall Street Journal, στρατηγικοί αναλυτές της UBS αναφέρονται στα επακόλουθα μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά σχετικές απαιτήσεις από επενδύτες επί του θέματος.
Όπως προειδοποιεί η UBS, σε όλες τις περιπτώσεις, κάποιος θα μπορούσε να περιμένει μια περαιτέρω πίεση στις αγορές ελληνικών ομολόγων και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως αποτέλεσμα μιας στάσης πληρωμών, προσθέτοντας ότι το βασικό σενάριο για την Ελλάδα είναι ότι θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη UBS, δύο είναι οι πιθανοί δρόμοι εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
O «γρήγορος δρόμος» θα περιλάμβανε μια ταχεία απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και μια συνεπακόλουθη άρνηση από το ευρωσύστημα να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες μέσω μιας επέκτασης του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας (ELA).

pinakas_wall_street_journal.jpg

Οι εκροές καταθέσεων θα μπορούσαν να προκληθούν από την αποτυχία της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε μια σειρά από υποχρεώσεις της όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα, μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα, αλλά και τα χρήματα που οφείλει προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων προκειμένου να επιβραδύνει τη φυγή κεφαλαίων, όμως είναι πιθανόν ότι θα έπρεπε να αναχρηματοδοτήσει ή ακόμη και να ανακεφαλαιοποιήσει τις ελληνικές τράπεζες, δημιουργώντας για τον λόγο αυτό ένα νέο νόμισμα.
Ο πιο «αργός δρόμος» θα ήταν η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανταλλαγή ευρώ με IOU σε κάποιες από τις υποχρεώσεις της, κάτι που θα μπορούσε να αρχίσει με τους προμηθευτές της, εν συνεχεία στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Η UBS υπογραμμίζει ότι η αξία των IOU's δεν θα ανταποκρινόταν στην ονομαστική αξία.
Οι επενδυτές αποτιμούν τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε περίπου 75 σεντ του ευρώ και ως αποτέλεσμα, η αγοραστική αξία των IOU θα ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή του ευρώ.
Καθώς περισσότερα από τα IOU θα κυκλοφορούσαν στην αγορά, θα αυξάνονταν οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες για την αποπληρωμή τους.
Επιχειρήσεις και πολίτες θα χρειάζονταν να τα χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν τους φόρους τους.
Τα ευρώ πιθανόν θα συνέχιζαν να στερεύουν στην Ελλάδα και η τοπική οικονομία θα έπρεπε να βασιστεί περισσότερο στα IOUs.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε (θεωρητικά και μόνον θεωρητικά) να παραμείνει στο ευρώ υπό αυτές τις συνθήκες», σημειώνουν οι αναλυτές, όμως παρά τις προσπάθειες θα έχει ήδη αποχωρήσει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης